Finski naučnici napravili su jedan potpuno novi format igrališta u vrtićima korsiteći prirodne materijale. Cilj ovih promena jeste jačanje imuniteta kod dece.

Kako konstantan život u gradu, previđše sterilna sredina i manjak kontakta sa prirodom može dosta oštetiti razvoj imunog sistema, naučnici su rešili da kreiraju platformu za decu prepunu biljaka, drvenih rekvizita i polja za igru. Igrališta vrtića su postala potpuno drugačija, prava prirodna oaza.

Asfalt su zamenili potpuno prirodni materijali, biljke i blato su postali normalno okruženje. 

Naučnici su posmatrali grupu mališana u periodu od 28 dana, poredeći ih sa decom u drugim urbanim vrtićima. 

Rezultati su pokazili pozitivnu promenu u ćelijama i proteinima koji su od ključne važnosti za jačanje imuniteta i to za ovaj vrlo kratak period.

Deca koja su odrastala u 'sterilnim' uslovima poseduju slab imuni sistem, jer se organizam ne susreće sa prljavštinom, blatom, polenom ili biljkama. Ovakvi iritansi treba da jačaju imunitet, tako što organizam uči da reaguje na njih. 

Nakon veoma dobrih rezultata koje je donela ova promena, a istraživanje potvrdilo, naučnici su istakli da će nastaviti sa ovom 'terapijom drvećem', kako bi pomogli mališanima u jačanju imunog sistema.

Pročitajte i...