U potrazi za što lepšim i, možda, neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za kratkim, troslovnim imenima, a pravi "hit" s vremena na vreme postanu i biblijska imena.

Ipak, ako spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da su ovo najneobičnija muška imena popularna u Srbiji poslednjih godina i objašnjavamo vam njihovo značenje.

LAV – ime grčkog porekla

Lav se pogrešno smatra ruskim imenom, jer ga na tom podneblju ima dosta, a u stvari je grčko. Predstavlja slovenizovanu varijaciju grčkog imena "Leon" ili latinskog "Leo". Simbol je gordosti, hrabrosti i snage.

JAN – ime starohebrejskog porekla

Ime potiče iz grčkog "Ioan, Ioannes" izvorno iz starohebrejskog "yohanan (Johohana)" i znači "u milosti Jehovinoj". Od davnina ime je u raznim varijantama sveprisutno među hrišćanskim svetom. Varijanta imena na našem podneblju je i Ivan ili Jovan.

VID – ime slovenskog porekla

Izvedeno od reči "vita", Vid znači "život". Postoji tumačenje i da je ime izvedeno od starogermanskog "vidu" što znači "drvo", "šuma", ili od starogermanskog "vitus" što znači "voljan". Na našem jeziku izvedeno je od glagola "videti" i označava "moć gledanja", "vid očinji".

NAUM – ime grčkog porekla

Naum potiče od grčkog imena Naoum. Koren i značenje imena potiče od starohebrejske reči "nahum" što znači "učitelj".

NOA – ime hebrejskog porekla

Varijanta hebrejskog imena "noah" u značenju "ostatak". Prema Bibliji, Noa je bio deseti i poslednji od pretpotopnih Praotaca Izraela i prorok prema rečima Kurana.

EOL – ime grčkog porekla

Bog i gospodar vetrova kod starih Grka, Sizifov otac.

GAL – ime nepoznatog porekla

Gal znači crn, mrk.

KOZMA – ime grčkog porekla

Ime potiče od grčke reči "kosmas" u značenju "red, čast". Postoji mišljenje da smo ovo ime primili posredno iz starobugarskog u značenju "onaj koji je pristojan".

RELJA – ime nepoznatog porekla

Postoji teorija da je ime izvedeno iz staroslovenskog imena Hrebljan. Smatra se da potiče od glagola "hrliti", što znači "brzati", pa bi se moglo prevesti i kao "onaj koji žurno grabi napred", ali i kao "onaj koji je plahovite naravi". Postoji i tumačenje da bi Relja moglo biti izvedeno od imena Aurelio, Aurelije. U tom slučaju ima latinsko poreklo i znači "zlato, zlatan".

ALEK – ime grčkog porekla

Ime Alek je u Srbiji izvedeno od imena Aleksandar sa značenjem "zaštitnik ljudi". Ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da potiču sa naših prostora niti da imaju značenje blisko našem narodu.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!