Iako vas možda nervira kada petogodišnjak počne da imitira sve što radite, ispostavilo se da bebe to naročito obožavaju. Nova studija sa Land Univerziteta u Švedskoj pokazala je da su bebe koje odrasli imitiraju mnogo druželjubivije od drugih.

Istraživači su radili sa grupom šestomesečnih beba kroz četiri tipa igara: direktna imitacija, obrnuta imitacija, imitacija telom bez promene na licu i odgovori koji su različiti od bebinih pokreta. Većina beba je gledala, smejala se i pokušavala da priđe istraživačima koji su učestvovali u imitaciji. 

"Imitiranje mlađe dece se pokazalo kao efikasan način da uhvatite njihove interese i povežete se sa njima. Majke su bile vrlo iznenađenje videvši svoju decu kako su veselo uključena u igru imitacije sa strancima", rekla je Gabrijela Alina Sausius, glavni autor studije. 

Kod beba koje su učestvovale takođe se testiralo i ponašanje - guranje stočića, kako bi se proverilo da li će i istraživač isto uraditi. "Ovo je bilo vrlo interesantno. Kada neko aktivno testira osobu koja ga imitira, to je indikacija da imitirana osoba svesna da postoji neki odnos između njegovog i tuđeg ponašanja", objasnila je. 

Naučnici su zaključli da igra imitacije ima veoma važnu ulogu u razvoju interakcije, deljenja emocija i namera.

Zato, samo napred, igrajte se one stare poznate igre imitacije!

Zapratite nas i na Instagramu!