Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vantelesna oplodnja o trošku države se nastavlja nakon vanrednog stanja u Srbiji

Nakon dva meseca pauze, program VTO se nastavlja, a ovu priliku će dobiti i žene koje su prešle starosnu granicu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Program vantelesne oplodnje (VTO) o trošku države nastavlja se posle dva meseca pauze zbog epidemije kovida 19, i u državnim, i u privatnim klinikama.

Komisije za VTO počele su da rade u najvećem broju slučajeva, a one koje još nisu, kako kažu u RFZO, počeće najkasnije do 1. juna. Komisija, recimo u KC Vojvodine, uveliko zakazuje preglede, a u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj već primaju pacijente na odeljenje za VTO.

Zbog obustavljanja ovog programa na početku epidemije neće biti oštećene ni žene koje su u vreme vanrednih okolnosti napunile 42 godine i tako prešle starosnu granicu za ovaj postupak o trošku države.

Povezane vesti

 "Te žene ne treba da se brinu, jer i one sada mogu da se prijave za postupak" kaže za Novosti dr Ivana Đunisijević iz RFZO.  "Važno je samo da se lekarskoj komisiji u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prijave u roku od mesec dana od ukidanja vanrednog stanja", objašnjava dr Đunisijević. To  znači da je njima za prijavu ostalo nešto manje od dve nedelje, s obzirom na to da je vanredno stanje ukinuto 6. maja.

Program se nastavlja u svih šest državnih klinika - u KC Srbije, GAK "Narodni front", KC Kragujevac, KC Niš, Opštoj bolnici u Valjevu, KC Vojvodina i u 12 privatnih ustanova.

"Važenje ocene lekarske komisije RFZO sa kojom se ide pred komisiju u zdravstvenoj ustanovi produženo je. Rok je bio da se sa tom ocenom najkasnije za tri meseca jave komisiji u zdravstvenoj ustanovi, i sad je on produžen na tri meseca od ukidanja vanrednog stanja, što znači da ne treba ponovo da pribavljaju ocenu komisije RFZO", kaže Ivana Đunisijević.

Rok produžen na 18 meseci

Produženo je sa 12 na 18 meseci i važenje odobrenja za uključivanje u postupak VTO koje daje komisija u zdravstvenoj ustanovi.  "U tom periodu žena mora da započne proceduru "objašnjava Đunisijevićeva.  Potvrda važi za samo jedan postupak. Svu papirologiju će regulisati lekarska komisija u matičnoj filijali i žene neće biti upućivane na komisiju za VTO u zdravstvenoj ustanovi.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica