Postoji mnogo faktora koji nas izgrađuju kao ličnosti, a jedan od njih jeste i redosled po kom smo se rodili u porodici, ističu psiholozi.

Psihoterapeut Alfred Adler ističe da redosled rađanja braće i sestara utiče na osobine ličnosti. I kod dece koju odgajaju isti roditelji u istoj okolini, psihološki uslovi u kojim se razvijaju su različiti. 

Mnogi istraživači su se zainteresovali za ovu teoriju. Jednu od skorijih studija sprovela je britanska istraživačka firma YouGov. U studiji su učestvovale 1 782 osobe starije od 18 godina. Bili su upitani da uporede sebe sa braćom i sestrama. Uzeti su različiti parametri - odgovornost, opuštenost, zabava.

Ispostavilo se da je drastična razlika upravo u tome ko je zabavniji. Mlađa deca govorila su kako su zabavnija od starijih, ali i opuštenija. Starija deca, sa druge strane, sebe vide kao odgovornije, organizovanije i uspešnije osobe.

Istraživači koji su razvili ovu teoriju smatraju da svako dete traži sopstveno mesto u porodici, koja će im vremenom razvijati ličnost. Dakle, prvorođena deca su imala privilegiju da prva pronađu sopstveno mesto, pa se obično definišu kao odgovorniji i savesniji, sa namerom da udovolje roditeljima. Pored toga, oni osećaju odgovornost i prema mlađom braćom i sestrama.

Deca rođena kasnije konstantno pokušavaju da se odupru tom višem statusu starijih, pa traže druge načne da izraze sebe. Pošto se ne mogu iskazati kao odgovorniji, oni pokušavaju da se pokažu kroz emocije, kreativnost, zabavu. 

Srednja deca, pak, nikada nisu imala privilegiju da budu jedino dete poput starijih, a pored toga nisu dobijali istu količinu pažnje koliko najmlađi. Zato često mogu osećati ljubomoru. Vrlo često su oni buntovnici u porodici, ali uz to mogu naučiti ključne veštine koje će im pomoći da lakše komuniciraju sa ljudima, te su dosta društveniji.

Interesantan slučaj je i kod onih koji su jedino dete. Oni imaju svu pažnju roditelja, pa ne moraju da ih dele sa drugima. Pored toga, uvek imaju svu moguću podršku, okruženi su starijima, što ih čini pametnijim i motivisanijim. On imaju velike šanse za uspeh u budućnosti. 

Zapratite nas i na Instagramu!