Stolove za previjanje beba obično možete videti samo u ženskim toaletima i onim za osobe sa invaliditetom. Zato su očevi u Americi pre dve godine pokrenuli kampanju #SquatForChange (čučni za promenu) kojom su željeli da pokažu da su primorani da svojoj deci menjaju pelene na kolenima.

Sve je inicirao tata Donte Palmer, koji se prvi odlučio na takav potez, a ubrzo su se priključili i ostali. 

Dve godine kasnije, u januaru 2020, na snagu stupa zakon prema kojem sve nove ili obnovljene zgrade u Njujorku sa javnim toaletima moraju imati stolove za presvlačenje dece dostupne pripadnicima oba pola.

Tata Donte je presretan zbog toga što je jedna fotografija dovela do ovakve promene. Na toj fotografiji je u čučnju, leđima oslonjen o zid, dok na kolenima menja pelenu svom sinu. 

Osim što nije ugodno ni tati, ni detetu, Donte je jasno dao do znanja da nedostatak stolova za presvlačenje u muškim toaletima podstiče ideju da je briga o detetu dužnost majke. 

Brend Pampers se uključio u kampanju i obavezao se da će postaviti 5000 stolova za presvlačenje u muškim toaletima širom Amerike i Kanade do 2021. 

"Uzbuđen sam i počašćen jer se pokazalo da pojedinac može da promeni svet deljenjem frustracija koje osećaju roditelji širom sveta. Da li biste ikada pomislili da objava jedne fotografije može navesti zakonodavstvo na izradu novog zakona?" upitao se Donte. 

Donte je savladao menjanje pelena na kolenima, jer je otac troje dece, ali drago mu je da zahvaljujući jednom potezu to više neće činiti niko.

Guverner države Njujork Endru Kuomo uzbudljivu vest podelio je na internetu.

"Njujork ponosno vodi naciju u borbi za prava roditelja, a ovim potezom osiguraćemo da svi Njujorčani mogu pružiti svojoj deci jednaku brigu. Ovim postajemo jača, pravednija i ravnopravnija država za sve", zaključio je.

Zapratite nas i na Instagramu!