Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka pokazala: Zagađen vazduh može usporiti razvoj pluća kod dece za 14 odsto

Istraživanje rađeno u Velikoj Britaniji i Poljskoj pokazalo je da zagađen vazduh dodatno povećava rizik od mnogih bolesti srca i pluća.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Razvoj pluća kod dece izložene zagađenju vazduha od teškog saobraćaja može biti usporen i do 14 odsto, pokazuje istraživanje.

Život u prečniku od 50 metara od prometnih saobraćajnica, takođe, može povećati rizik od oboljevanja od raka pluća do deset odsto, navodi se u studiji.

Istraživanje je rađeno u 13 gradova u Velikoj Britaniji i Poljskoj, a naučnici su utvrdili da zagađenje vazduha povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, problema sa srcem i bronhitisa.

Aktivisti su pozvali britansku vladu da se obaveže da će raditi na suzbijanju "opasnog" zagađenja vazduha.

Istraživači Kraljevskog koledža u Londonu poredili su 13 zdravstvenih problema ljudi koji žive u oblastima sa visokim zagađenjem sa opštom populacijom.

Pored podataka o bolničkim terapijama i smrtnosti, koristili su i podatke o registrovanim pacijentima sa simptomima poput grudnih infekcija.

Studija pokazuje da je razvoj pluća kod dece u Oksfordu bio sporiji za oko 14 odsto, u Londonu 13 odsto, u Birmingemu osam odsto, u Liverpulu pet odsto, u Notingemu tri odsto i četiri odsto u Sautemptonu.

Istraživači su naveli i da bi, u ovim gradovima, bio smanjen broj dece obolele od bronhitisa za više hiljada, ako bi se zagađenje vazduha smanjilo za petinu.

Povezane vesti

Kriza javnog zdravlja

"Zagađenje vazduha čini nas, a našu decu pogotovo, bolesnima od kolevke do groba, ali je često nevidljivo", rekao je doktor Rob Hjuz, stariji saradnik Fonda za čisti vazduh.

"Ovo impresivno istraživanje čini krizu javnog zdravlja,koja pogađa ljude širom Velike Britanije, vidljivom, i pokazuje da sve političke stranke hitno moraju da čišćenje našeg vazduha postave kao prioritet."

"Čini se da se svaki dan suočavamo sa sve više i više dokaza o užasnim efektima koje zagađenja vazduha ima na zdravlje naših pluća", kaže Vuds.

"Najteže pogađa najranjivije grupe društva", dodala je.

"Znamo da zagađenje vazduha zaustavlja razvoj pluća naše dece, i a pogoršava simptome osoba koje boluju od plućnih bolesti."

Grupa koja stoji iza studije - koalicija 15 nevladinih organizacija koje se bave zdravljem i životnom sredinom, poput Britanske fondacije za plućne bolesti, poziva pravljenje mreže Zona čistog vazduha širom Velike Britanije.

Toksično zagađenje vazduha u centralnom Londonu navodno je opalo za trećinu od uvođenja novog sistema naplate za vozila.

Nivo azot-dioksida u zoni ultra niske emisije je opao za 30 odsto u prvih šest meseci, navodi se u saopštenju Gradske skupštine.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica