Kada je Džo Visente iz Brazila imao svega 20 meseci, kolabirao je usled infarkta. Redak autoimuni poremećaj je doveo do ovoga, a nakon oporavka, doktori su ustanovili da dečak ima i cerebralnu paralizu, koja mu otežava kretanje. Kako je mališa rastao, postao veselo, srećno dete prepuno adrenalina, na red je došla još jedan san - vožnja skejta.

"Na sve moguće načine sam pokušavala da ovu njegovu želju za skejtbordingom zamenim nečim drugim. Ništa drugo nije moglo da ga tako zainteresuje", rekla je mama Lau Parton.

Pošto je mališa ovo silno želeo, krenula je u potagu za načinom na koji će sinu ostvariti snove. Otkrila je saradnju fizioterapeuta Stivena Pinta i psihologa Danijela Penigua. Obojica voze skejt, te su želeli svim mališanima da pruže šansu da uživaju u istom. Osmislili su adaptirani skejt koji bi odgovarao svakom detetu ponaosob, uz odgovarajuće rampe i staze.

"Ovo je tako divno i inspirišuće", objasnila je majka dečaka.

Ogromnu popularnost i oduševljenje izazvao je video malog Džoa koji koristi svoj modifikovani skejt. Njegov skejt sadrži okvir koji ga drži uspravnim i sigurnim. Na snimku mu pomaže psiholog Danijel i izaziva ogroman osmeh dečaka prepunog radosti. Ovaj momenat čiste sreće dirnuo je mnoge, koji su oduševljeno komentarisali video, uz reči hvale i za mamu i za izum. 

Skejt je originalno dizajnirao Rikardo Oliveira, profesionalni skejtborder koji je želeo da stvori ovakvu mogućnost svojoj ćerki. 

"Ne poznajem Rikarda, ali imam duboko poštovanje prema tom divnom čoveku", rekla je majka.

Dok su je mnogi proglasili majkom godine, ona smatra da je uradila ono što svaki roditelj jednostavno treba da radi. 

"Volim sport i volim svog sina, koji toliko uživa u iskušavanju života. On je dečak kao i svi drugi, a ova priča to definitivno pokazuje."

Zapratite nas i na Instagramu!