Najnovija istraživanja objavljena u časopisu "Obstetrics and Gynaecology" povezala su položaj spavanja sa prevremenim porođajem.

Naime, na primeru 1760 trudnica iz Velike Britanije, Novog Zelanda i Australije, istraživači su pokazli svoje rezultate. Od svih ispitanica, 57 njih je reklo da spava na leđima u poslednjih mesec dana. Ispostavilo se da je prosečna težina novorođenčadi čije su majke spavale na leđima bila 3,4 kg, što je za 144 g manje od onih mališana koje su rodile majke koje su spavale na boku.

Ranije studije su već pokazivale da se promenom položaja spavanja može sprečiti prevremeni porođaj. Ukoliko spavate na leđima, neprestano se stvara pritisak na venu koja vraća krv iz donjih ekstremiteta i delova tela u srce. Posledica je smanjena količina krvi obogaćene kiseonikom koje srce ispumpava, čime se umanjuje dotok te krvi bebi. Pored toga, ležeći na leđima, mama svojim stomakom stvara pritisak i utiče na bebinu težinu. Upravo zato, položaj u kom spavate u trećem tromesečju može dovesti do prevremenog porođaja i rođenja bebe sa smanjenom težinom. 

Zapratite nas i na Instagramu!