Brojne studije su potvrdile da plivanje podstiče obnavljanje nervnih ćelija u delu mozga koji se zove hipokampus a koji je, između ostalog, važan za prostornu orijentaciju, pamćenje i sposobnost učenja novih informacija. Hipokampus degeneriše usled hroničnog stresa i depresije, a kod osoba koje plivaju primetno je poboljšanje strukture i stvaranje novih ćelija. Jednostavno - plivanje nas čini pametnijim. Dokazano je da deca koja nauče da plivaju u najranijem uzrastu imaju veće šanse da postignu bolje obrazovanje u poređenju s decom koja kasnije uče da plivaju.

Istovremeno sa razvojem mozga, plivački pokreti aktiviraju neuronske puteva u desnoj i levoj hemisferi mozga, stabilišu karlicu, jačaju ramena i pojačavaju reflekse. Ukratko, svaki put kada zamahnemo u plivanju, ponovo integrišemo svoj nervni sistem i reorganizujemo vezu između tela i duha.

Studija sprovedena 2014. pokazala je da se pri plivanju povećava protok krvi kroz mozak za 14 posto. Ovo povećanje moždanog protoka krvi, uz porast endorfina kao pojačivačem raspoloženja, izoštrava fokus omogućavajući pojedincima da se bolje obrazuju.

Za najbolji učinak najbolje je plivati svakodnevno tridesetak minuta. Odličan učinak ima i plivanje tri puta nedeljno. Fizička aktivnost prvenstveno treba da bude prijatna, kako ne biste odustali.

Zapratite nas i na Instagramu!

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Sindrom srednjeg deteta i postoji zato što se ono nalazi u sendviču između prvenca i mezimca. Njemu je zbog toga najvažniji osećaj da se i o njemu vodi računa, da je i ono nekome važno i značajno i da je ravnopravno (ako ne i "ravnopavnije") sa ostalim mališanima u porodici. Srednja deca će vam često govoriti koliko vas vole i očekivati da im uzvratite ljubavnom porukom. Od njih se najčešće čuju pitanja: "Koga od nas troje najviše voliš?" Sve ovo se dešava zato što ona žele da zadovolje neku svoju potrebu. Kako vaspitavati srednje dete, procitajte na linku, u opisu profila. #srednjedete #trojedece #vaspitanje #porodica #Yumama #Repost @little_birdee (@get_repost) ・・・ Beneath all the crazy lies some truly beautiful moments.

Објава коју дели Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs) дана 20. Јун 2019. у 7:13 PDT