Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li vam se sviđa vaše ime: Koja imena se najčešće menjaju u Srbiji

Kada napune petnaest godina, deca imaju pravo da promene svoje ime. A evo vlasnici kojih imena u Srbiji se najčešće odlučuju da se zovu drugačije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Imena koja su uvredljiva, ili su pak u potpunom neskladu sa običajima sredine u kojoj dete odrasta, nisu dozvoljena. Ovo je jasno propisano članom br. 343 Porodičnog Zakona Srbije.

Ako roditelji ne odustaju od namere da detetu daju pogrdno ime, ili ime kojim bi dete bilo izloženo ismejavanju, matičar je dužan da predmet dostavi nadležnom organu starateljstva na odluku.

Povezane vesti

No šta je u "suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine", a šta je samo pomalo "neobično", o tome se da raspravljati. Shodno tome, naši sugrađani ponekad nose nesvakidašnja imena, pa se neki pripadnici muškog pola u Srbiji se odazivaju na imena kao što su : Zeka, Mrgud, Anđeo, Svilenko, Dinarko, Svemir, Istok, Nebo. Pripadnice lepšeg pola nose imena kao što su: Boja, Vučica, Svila, Blagodarna, Nedra, Vidra, Kiša, Gala, Voljena, Istra i Lika.

Povezane vesti

Koja imena se najčešće menjaju?

Dragan i Milica su najčešća srpska imena, vodeći ubedljivo prvo mesto u čak 84 opštine u Srbiji. Mnogi roditelji žele da se izdvoje iz mase i prosto ne žele da daju deci ovakva konvencionalna imena. Pa iako neka od gore navedenih imena u prvi mah zvuče možda bizarno i smešno, mnogima se baš ovakva imena dopadaju.

Ipak ni Vidra, a ni Mrgud nisu osuđeni da nose svoja imena do kraja života. Pravo na promenu ličnog imena ima svako lice koje je navršilo 15. godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje.

Po podacima iz Zavoda za informatiku i statistiku najčešće se menjaju ona imena koja se najčešće i daju deci. Tako su ženska imena koja se najčešće menjaju u neko drugo ime prošle godine bila: Marija, Dragana, Ivana, Sanela i Zorka, a muška imena su: Nenad, Zoran, Saša i Nikola.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica