Izrugivanje na račun viška kilograma uzrokovaće kod dece dodatno gojenje, otkrilo je istraživanje. Naime, naučno istraživanje objavljeno u časopisu Pediatric Obesity, pronašlo je vezu između šala na račun težine i promena u indeksu telesne mase dece.

Naučnici iz američkog Nacionalnog instituta zdravlja su posmatrali sto desetoro dece i mladih koji su gojazni ili pod rizikom da to postanu. Prosečno doba učesnika bilo je 12 godina.

U prvoj fazi, deca su otkrila koliko često su izložena nasilju, ili im se vršnjaci rugaju zbog viška kilograma. Naučnici su nakon toga pratili njihove promene kroz period od osam i po do petnaest godina.

Tokom godina, kod dece koja su prijavljivala zadirkivanje na račun težine je zabeleženo povećanje u indeksu telesne mase od 33 posto, i 91 posto po pitanju telesne masti u odnosu na njihove vršnjake koji uopšte nisu bili izloženi izrugivanju.

Naučnici kažu da je njihovo istraživanje bilo opservacijsko, pa ne mogu jasno da dokažu uzrok i posledicu, ali zaključuju da je zadirkivanje dece zbog viška kilograma povezano sa dobijanjem na težini.

"Autori istraživanja teoretizuju da je stigma povezana sa težinom možda uzrokovala veću verovatnoću mladih da se upuste u nezdravo ponašanje, kao što je prejedanje i izbegavanje vežbanja", stoji u zaključku.

"Još jedno moguće objašnjenje je da stres uzrokovan zadirkivanjem stimulira oslobađanje hormona kortizola, što može dovesti do povećanja težine", smatraju naučnici.