Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mučnine u trudnoći dovedene u vezu sa autizmom kod dece

Novo istraživanje u kome je učestvovalo skoro 500.000 trudnica je od velikog značaja za rano dijagnostikovanje autizma, tvrde naučnici.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Jake mučnine mogu da dovedu do dehidracije i manjka nutrijenata tokom trudnoće, što drastično povećava rizik od razvoja autizma kod bebe. Naučnici žele da trudnice budu svesne te veze, jer može da pomogne u ranijem dijagnostikovanju autizma.

Povezane vesti

"Ova studija je važna jer sugeriše da su deca majki koje su patile od trudničke hiperemeze izložena većem riziku od autzma. Svest da postoji ta veza može da pomogne u ranijem dijagnostikovanju i intervenciji kod dece koja imaju taj poremećaj", kaže vodeći autor studije dr Darios Getaun.

Getaun i njegov tim naučnika iz Kalifornije analizirali su podake skoro 500.000 trudnica i dece rođene između 1991. i 2014. godine. Uporedili su decu majki kod kojih su dijagnostikovane intenzivne jutarnje mučnine (hyperemesis gravidarum) i utvrdili da su šanse da takve majke rode decu koja imaju poremećaj iz spektra autizma veće za čak 53 odsto!

Preciznije, naučnici ističu da je taj rizik bio veći u slučajevima kada je jaka mučnina dijagnostikovana u prvom ili drugom tromesečju trudnoće, nego u trećem. Naučnici su takođe otkrili da je veza između jutarnje mučnine i autizma jača kod devojčica nego kod dečaka.

Povezane vesti

Intenzivne jutarnje mučnine (hypermesis gravidarum) dijagnostikuju se u manje od pet odsto trudnoća. Žene kod kojih se dijagnostikuje imaju jake mučnine i često povraćaju, tj. ne mogu da zadrže hranu i piće u stomaku.

Zapratite nas i na Instagramu!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica