Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fizički intenzitet trudnoće može da se poredi sa 40 nedelja maratona

Istraživanja su pokazala da trudnice troše praktično istu količinu kalorija kao i profesionalni atletičari.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mrzovoljne trudnice, pripremite se.

Istraživači su proučavali granice čovekove izdržljivosti, i pokazali da fizički intenzitet trudnoće može da se poredi sa 40 nedelja maratona.

"Svaka žena koja je prošla kroz trudnoću je osetila ovu vrstu napora", istakao je Herman Poncer, profesor antropolog sa Djuk univerizeta. "Trudnoća je najdugoročniji utrošak najvišeg nivoa energije za koji je čovek sposoban. Majke verovatno ova procena uopšte ne iznenađuje."

Analizirali su elitne atletičare sa najzahtevnijih trka, koji su sposobni da istrče šest maratona u sedmici, i to za četiri meseca.

Naučnici su posmatrali bazalni metabolizam, količinu kalorija potrebnu za funckionisanje organizma u toku mirovanja. Prema studiji, najviše što čovek može postići jeste 2,5 puta više sagorevanja u odnosu na BMI, ili oko 4000 kalorija dnevno, dok se kod trudnice dostigne 2,2, praktično maksimum, i to svakodnevno, svih 270 dana. Više od toga u trudnoći ne bi bilo održivo, jer bi dovelo do oštećenja tela, pa i smrtnosti.

Povezane vesti

Energija tokom maratona dostiže 15,6, ali to traje kratak period. 

Možete trčati sprint sto metara, ali džogirati kilometrima? To je istina, naravno.

Međutim, problem nastaje ne u vezi sa radom srca i kapacitetom pluća, već sa digestivnim sistemom. Prema rečima stručnjaka, ljudi jednostavno ne mogu pravilno da procesuiraju dovoljno kalorija ukoliko dostignu brojku od 2,5. Tada telo počinje da jede samo sebe, praktično.

Postoji ograničena koliična kalorija koju naš organizam može da apsorbuje po danu.

Dakle, trudnice, sledeći put kada se budete osećale krivim jer ne idete na čas joge ili pojedete hrpu sladoleda, setite se da je ova beba vaša najveća trka u životu - zaslužile ste svoju nagradu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica