Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojenje može smanjiti obim struka majke

Svi znamo da je dojenje najbolja moguća opcija za bebu i njeno zdravlje i blagostanje, a sada je nauka pokazala da ono može uticati i na majku i njen fizički izgled.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dojenje beba jedan je od najzahtjevnijih delova majčinstva, a njegove prednosti su višestruke za novorođenče. Međutim, osim što je dojenje dobro za bebe, ono je odlično i za majke. Naime, najnovija istraživanja pokazala su da dojenje smanjuje obim struka kod majke.

U istraživanju "Ishodi trudnoće i zdravlje u zajednici" Univerziteta u Pitsburgu i Državnog univerziteta Mičigen učestvovalo je 700 žena. Istraživači su pratili majke 7 do 15 godina nakon što su se porodile.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Journal of Women's Health pokazali su da su mame koje su dojile više od šest meseci imale tanji struk gotovo četiri centimetra u poređenju sa strukom mama koje su prestale sa dojenjem nakon šest meseci ili čak i ranije. 

Povezane vesti

Osim toga, majke koje su duže dojile imale su manji obim kukova. Istraživači su uzeli u obzir doba, rasu ili etničku pripadnost, komplikacije u trudnoći, socioekonomski status i faktore zdravog načina života. 

Naučnici su otkrili i da su mame koje su dojile svoje bebe imale manji indeks telesne mase, kao i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Razlog je to što su majke koje doje svesnije bitnosti zdrave ishrane za bebu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica