Svakoga jutra, mališani iz jedne osnovne škole u Severnom Teksasu započinju dan jednom preslatkom rutinom. 

Zahvaljujući ideji učiteljice Ešli Tejlor, jedno dete iz odeljenja se odabere da dočekuje ostale drugare iz odeljenja pred učionicom, da se rukuje, stvori vizuelni kontakt, pozdravi se, a nekada i zagrli.

Video koji je Telor podelila dostigao je preko 150 000 pregleda na njenoj Fejsbuk stranici.

When I see the direction the world is heading, it reminds me that what I am doing WILL make a difference! #lovemylittles #bestwaytostartaday #nevertooyoungformanners

Posted by Ashley Coston Taylor on Понедељак, 21. мај 2018.

Ešli se ovim poslom bavi poslednjih 18 godina, a već dugo svakoj generaciji pokušava da usadi osnovne ideje koje su ključne, ali na način koji sami odaberu.

"Nekada govore 'dobro jutro', nekada govore nešto lepo osobi koja ulazi u učionicu", objasnila je, ističući važnost samopouzdanja. "Razgovaramo o važnosti stvaranja kontakta pogledom i osmehom na licu."

Na ovaj način, Ešli smatra da će ih najbolje naučiti veštinama ključnim za uspeh.

"Kasnije u životu biće im potrebne ove stvari kada počnu da grade karijeru. Studije su svakako važne, ali ove životne veštine, to je ono što treba da se ističe", rekla je. 

Eksperti se takođe slažu da je sposobnost pokazivanja samopouzdanja i staloženosti ključ svake karijere.

Prema rečima autorke jedne studije, procenjujemo druge ljude u nanosekundi, te jednom kada se formira impresija o vama, vrlo je teško promeniti je. Zato je vrlo važno projektovati samopouzdanje na nove ljude.

Kontakt očima je jedan od načina da projektujete samopouzdanje i asertivnost, zajedno sa neverbalnom društvenom komunikacijom. Eksperti govore o tome da je govor tela vrlo važan: "Pravite veće korake. Sedite uspravno. Hodajte uzdignutih grudi. Čak iako ovo nije vaš prirodan način, možete i sami pretpostaviti koliko držanje pojačava vaše samopouzdanje."

Tejlorinu ideju jačanja samopouzdanja rukovanjem i kontaktnom očima sasvim su potvrdili eksperti.

Gledajući u oči ljudima pokazujete da ih zaista vidite, te ove navike zaista treba početi u najranijim godinama. 

Na Ešlin video je reagovalo zaista mnogo ljudi, a veliki broj škola je podržao ideju, te su mnoge odlučile da od naredne godine ovakvu rutinu uvedu i u svoju praksu.