Princ Hari i Megan Markl pre dva dana objavili su ime svog sina. Dečak se zove Arči Harison Mauntbaten-Vindzor, a mnogi smatraju da nije mnogo teško otkriti značenje imena koji je dobio mališan koji je sedmi u redu za nasleđivanje britanskog presotola.

Megan Markl porodila se u ponedeljak i na svet donela zdravog dečaka. Njegovo srednje ime je Harison, što u bukvalnom prevodu znači "Harijev sin".

Harison se obično na engleskom govornom području pojavljuje kao prezime, ali ovog puta može i da znači da je to "Harijev sin".

Ovo "ime" nalazi se na 42. mestu najčešćih prezimena u Engleskoj, ali i na 123. mestu prezimena u Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, proteklih godina sve češće se koristi kao prvo ime.

Rejčelin i Harijev sinPostoji mišljenje i da je ime Arči akronim od vojvotkinjinog pravog imena - Rejčel, pa može da se protumači da dečakovo ime znači Rejčelin i Harijev sin.

Prvo ime mu je Arči i, kako ocenjuju britanski mediji, sigurno je da će do trenutka kad dečak krene u školu, to ime biti najpopularnije.

"Iako su oba imena neobična za kraljevske krugove, Arči (skraćeno od Arčibald), što znači hrabar, dobija sve veću popularnost među imenima i trenutno se nalazi na 18. najpopularnijih, Harison je već skočio na 34. mesto. Harison je pleminito ime koje tradicionalno znači 'sin Harija ili Henrija'", rekao je ekspert za imena S. J. Ljungstorm.

Upotreba imena Harison takođe se povezuje i sa novim trendom Amerikanaca koji sve češće koriste prezime kao ime.

Prezime

Što se prezimena tiče, ono je sastavljeno do dva: Mauntbaten, odnosno prezimena Harijevog dede, princa Filipa; i prezimena Vindzor koje od 1917. godine koriste svi članovi muške linije kraljevske porodice. 

Po pravilu, sva deca princa Filipa i kraljice Elizabete II trebalo bi danose prezime Mauntbaten, međutim, odlukom kraljice, članovi nose prezime Vindzor jer njihova dinastija pripada kući Vindzor.

Iz ovog pravila izuzeti su princ Čarls i njegova deca, kao i unuci, jer oni ne koriste prezime nego titule, ali su za potrebe škole i kasnije vojske upravo te titule koristili kao prezimena (na primer, Vilijam i Hari su koristili prezime Vels, po tituli njihovog oca, a Vilijamova deca u školi koriste prezime Kembridž, po tituli njihovog).