Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće: Dodatnim pregledom se može sprečiti hitan carski rez

Prema istraživanju Univerziteta u Kembridžu, ovim ultrazvukom bi se uočio problem, te bi lekari imali dovoljno vremena da reaguju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Žene mogu da budu pošteđene hitnog carskog reza ako im se tokom trudnoće uradi dodatni ultrazvučni pregled kao preventiva. 

Trudnicama se obično radi ultrazvuk između 8. i 14. nedelje, a nakon toga između 18. i 21. nedelje. Eksperti kažu da dodatni ultrazvuk u 36. nedelji trudnoće može da spreči karlično rađanje deteta.

Ove bebe koje su se nezgodno okrenule u materici obično dolaze na svet hitnim carskim rezom, koji predstavlja veliki rizik da majka na porođaju iskrvari. Ovaj dodatni ultrazvuk može da pomogne lekarima, koji će znati da bebu okrenu ili da isplaniraju carski rez. Tako su lekari uspeveli da otkriju da je 15.000 beba karlično postavljeno i sprečili su 7 smrti beba.

- Ovi skeneri mogu da budu odrađeni brzo tokom posete lekaru, ali i prenosivim ultrazvukom. To može da bude olakšanje za mnoge majke koje će tako znati kako je beba postavljena i da se ona može okrenuti pre porođaja. Lekari ih mogu poštedeti dodatnog stresa i hitnog carskog reza, rekao je lekar Aleksandros Moraitis, koautor istraživanja na Univerzitetu Kembridž.

Povezane vesti

Bebe koje su karlično postavljene u opasnosti su da se zaglave u porođajnom kanalu kada porođaj krene i da se tako zaglavljene uguše. Hitan carski rez je jedino rešenje kako bi se spasila beba, ali i majka kojoj preti opasnost od krvarenja.

Čak 12 od 179 karlično postavljenih beba lekari uspeju da okrenu uz blagi pritisak na stomak majke. Ovakva tehnika može da pomogne polovini trudnica da se porode prirodno bez hitne operacije.

Jedna od 25 trudnica nosi karlično postavljenu bebu, dok se kod manje od 10 beba okrene u pravilan položaj sama od sebe i to potpuno prirodno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica