Ukoliko ste odrasli sa majkom koja vam je često sugerisala da radite domaći zadatak, urgirala da završite obaveze i pomognete bratu, ohrabrivala da se uključite u učeničke grupe i budete deo prvog tima, konstantno vam išla na živce tokom tinejdžerskog doba, možda sada, kao odrasla osoba, poželite da joj se zahvalite.

Studija nastala na Univerzitetu u Eseksu pokazala je da ćerke čije su majke konstatno džangrizale tokom mladosti imaju veće šanse da budu uspešne kasnije u životu od onih čije su majke bile "kul" i dozvoljavale im da ostaju do kasno budni tokom školskih dana.

Studija je pratila 15.500 devojčica od 13 i 14 godina narednih šest godina. Ispostavilo se da mlade žene sa džangrizavim roditeljima (obično majkama) koji su urgirali da se obavljaju sve obaveze, rade domaći zadaci, imaju više uspeha kasnije u životu.

Te devojčice su mnogo ređe ostajale trudne u tinejdžerskom dobu, a više njih je odlazilo na fakultete, ostvarilo veću karijeru i imalo manje nezaposlenih perioda. Sav taj uspeh nastao je zahvaljujući roditeljima koji su bili uporni i sa visokim očekivanjima. Naravno, studija ne govori da treba da mučite dete do iznemoglosti, ali je jasno da deca, ili barem devojčice, imaju benefite od roditelja koji su postavljali veća očekivanja.

Sve icrpljene roditelje će obradovati i to da se pokazalo da deca čuju i onda kada ne slušaju. Bez obzira koliko deca izbegavala te roditeljske zahteve, na kraju se ispostavi da su ipak imali velikog uticaja... Mamin glas im odzvanja u glavi hteli oni to ili ne. 

Drugim rečima, ukoliko vaša tinejdžerka prevrne očima kada nešto govorite, znajte da obavljate roditeljski posao sasvim kako treba.