Dete konstantno plače zbog jednog malog nabora na čarapi. I bez obzira koliko pokušavate da je zategnete, nekako se opet vrati na isto. Sada biste se samo isključili iz tog plača i nervoze. Uzimate telefon, gledate video mačke koji vam je drugarica poslala. Dete još jače plače. Da li vam sve ovo zvuči poznato?

Iako vam telefon daje trenutno olakšanje od stresa, to može vašem detetu da pojača stres, upozoravaju naučnici. 

Brendon Mekdenijel i koautoraka Dženi Radeski proučavali su 172 porodice u kojoj deca imaju do pet godina, kako bi razumeli uticaj digitalnih uređaja na odgajanje. Istraživači su ispitivali roditelje o nivou stresa, ponašanju dece, i koliko uređaji u toku dana prekidaju razgovor ili aktivnosti sa decom.

Studija je donela zaključak da ako se roditelji okreću uređajima kada su pod stresom zbog detetovog ponašanja, deca počinju da se ponašaju još gore, što vodi ka tome da roditelji još više usmeravaju pažnju na uređaj. Tokom određenog vremena, ova deca mogu iskazivati loše ponašanje da bi se izborila za roditeljevu pažnju. Kada biste spustili uređaj tokom interakcije sa detetom, prekinuli biste taj krug.

Nije važno na koji način je sve počelo, da li se okrenete uređaju nakon detetove burne reakcije, ili vaše dete tako reaguje na vašu udubljenost u telefon. To vam je omča oko vrata. Ukoliko identifikujete deo koji je najlakše promeniti, možete poremetiti ceo krug. Nekim porodicama je najlakši deo promena interakcije sa tehnologijom.

3 zlatna pravila za korišćenje digitalnih uređaja

Nije realno da potpuno izbacite uređaje iz svoje kuće, ali možete uticati na to koliko ih koristite. Evo nekoliko saveta.

- Uvek održavajte kontakt pogledom. Mekdenijel preporučuje da ukoliko ne možete iz nekog razloga da spustite telefon, sklonite pogled sa telefona na detetove oči i recite da morate samo da završite taj mejl. Time govorite:" Da, radim nešto, ali si mi ti mnogo važniji od ovog uređaja".

- Odredite zonu bez tehnologije. Različite zone u kući imaju drugačije značenje za porodice. Možda, ukoliko imate mlađe dete, odlučite da nema razloga da ulazite u dečju sobu sa telefonom.

- Raspored vremena. Razgovarajte sa porodicom o aktivnostima u kojim ćete kao roditelji ostaviti telefone, poput večere ili porodične šetnje.