Laksuma Begum je tridesetdvogodišnja majka tri dečaka sa autizmom. Otkako se pre godinu dana razvela od supruga, o njima se brine potpuno sama, a nedavno je podelila i video u kom je otkrila kako izgledaju njeni dani. Na to se odlučila nakon dugog razmišljanja i sa ciljem da drugima skrene pažnju na činjenicu da joj hitno treba pomoć, ali i razumevanje zajednice za roditelje koji imaju decu sa autizmom.

Sva trojica su mlađa od osam godina, i Laksuma ih jedva kontroliše. Svakodnevno je čupaju, fizički napadaju, međusobno se tuku i stvaraju haos po kući.

Štaviše, nedavno su stvari eskalirale u tolikoj meri da je ova majka zbog sopstvene dece morala da pozove policiju. Srednji je napao srednji sin Kian, i to je bio okidač zbog kog je odlučila da podeli video i pokuša da podigne svest javnosti o uticaju koji autizam može imati na celu porodicu.

"Moje bebe se ne mogu da se izraze i to kod njih uzrokuje ozbiljnu anksioznost", opisala je majka osmogodišnjeg Kajusa, sedmogodišnjeg Kijana i petogodišnjeg Samija.

Posted by Laksuma Begum on Thursday, November 29, 2018

Iako priznaje da joj je neopisivo teško da se nosi se sa ovom situacijom, veruje da su joj njena deca data upravo kako bi podigla svest o autizmu. Kaže da se često oseća kao "zatvorenica u sopstvenom domu".

"Imam puno strpljenja i izdržljiva sam. Još nisam slomljena, ali ne znam koliko dugo mogu da nastavim ovako", iskreno je rekla Laksuma u razgovoru za The Sun.

Kako kaže, čak i običan izlazak iz kuće za nju je pravi izazov i primorana je sopstvenu decu da vodi na povocima kako bi bila sigurna da nijedan neće pobeći. Zbog toga je mnogi ljudi osuđuju i nazivaju lenjom majkom iako nisu upoznati sa situacijom.

Otac dečaka s vremena na vreme pomaže u brizi oko njih, ali na čuvanje uvek uzima samo jednog od sinova, dok dvojicu ostavlja majci. Kada je u pitanju briga o njima, Laksuma se pre oslanjala na pomoć komšija ili porodice, ali i to postaje sve teže jer su dečaci svakim danom sve nasilniji.

"Plačem svaku noć u snu i budim se plačući, ali onda se pogledam u ogledalo i samoj sebi kažem da nemam izbora i da moram da se brinem za tu decu", ispričala je u intervjuu za ITV.

Pomoć je pokušala da pronađe i u svojoj lokalnoj zajednici, gde je pet godina upozoravala na svoju situaciju. Gradsko veće Njuporta joj je u decembru 2018. godine obezbedilo dve noći predaha, a onda su joj vratili decu sa obrazloženjem da se centar u kom su bili smešteni ipak zatvara.

Zbog čitave situacije, Laksuma priznaje da se najčešće uopšte ne oseća kao majka svoje dece, nego kao njihova njegovateljica i mašta o danu kada će sa svojim sinovima moći da radi uobičajene stvari koje svaka porodica radi, ali joj je za to potrebna pomoć drugih ljudi.

Pogledajte kako izgledaju njeni dani u videu koji je podelila sa javnosti:

Some nights Laksuma Begum doesn't make it to bed until four or five o'clock in the morning. She can spend literally all day on her feet picking up toys, food, curtain rails, pictures or even shelving units torn down by one of the three young sons she loves and devotes every free moment of her life to caring for. Laksuma is mother to three energetic boys who are all on the severe end of the autism spectrum and now she's decided she's not going to pretend to the world that she's OK anymore.

Posted by Wales Online on Thursday, February 28, 2019