Maleni Titus Sikls iz SAD-a rodio se prošle godine u januaru sa teškom srčanom manom koja je otežavala protok krvi kroz njegovo telo. Transplantacija srca bila je jedina nada. Lekari su rekli da bez novog srca neće preživeti.

Tri meseca kasnije srce se pojavilo i dečaka su operisali u Dečjoj bolnici u Sijetlu. Nedavno je proslavio 1. rođendan, a njegovi roditelji Rena i Endi žele da se zahvale nepoznatoj porodici što su darovali srce nekoga koga su voleli i tako njihovom detetu pružili šansu za život.

Organizovali su fotografisanje dečaka i napisali dirljivo pismo za porodicu donora. Podelili su to na društvenim mrežama u nadi da će ta porodica to videti i da će saznati u čijim grudima kuca srce onoga ko više nije sa njima.

Posted by Rena Sickles on Sunday, February 3, 2019

Oni su i ranije pokušavali da dođu do porodice donora, ali bezuspešno. Pisali su im pisma bez identifikacionih oznaka, zbog pravila o privatnosti, ali odgovor nikada nisu dobili. Rena se tada setila da bi mogli da pokušaju preko društvenih mreža.

Osim što toj porodici želi da zahvale, želja joj je i da podstakne ljude da budu donori i tako nekome daju priliku za život.

Objavili su fotografiju sina i poruku:

"Ja sam Titus!

Rođen sam 8. januara 2018. sa vrlo bolesnim srcem. Dobio sam transplantacijom srce u Sijetlu, 7. aprila 2018. To mi je spasilo život. Razumem da je bol prejak da biste nam se javili, ali ja želim da dođem do porodice donora kako bi im zahvalio što su mi darovali život. Zbog vas sam zdrav i živ!"

Posted by Rena Sickles on Tuesday, January 8, 2019

Da nešto sa njihovim detetom nije u redu saznali su kada je Rena bila u 18. nedelji trudnoće. Otišla je na ultrazvuk kako bi saznali pol deteta, ali ono što su čuli ih je šokiralo.

Lekar im je rekao da njihova nerođena beba ima hipoplastični sindrom leve strane srca, malformaciju kod koje leva strana srca ne radi ispravno još dok je dete u materici.

Tada je desna strana srca previše opterećena i srce je slabo.

Nakon rođenja, kod dece sa tom dijagnozom javlja se otežano disanje, slabi otkucaji srca, plavkasta boja kože. Ponekad pacijenti ceo život moraju da uzimaju lekove za snižavanje krvnog pritiska i jačanje srčanog mišića. Operacija na srcu još jedna je opcija da se protok krvi poboljša, prenosi Daily Mail.

Međutim, ponekad je to stanje toliko ozbiljno, kao u slučaju malenog Titusa da je transplantacija jedini spas. 

On je uz osnovnu dijagnozu imao i rupu u srednjem srčanom zidu i dvostruki desni zalizak. U tom slučaju se krv bogata kiseonikom i ona osiromašena mešaju i tako izlaze iz srca dalje u telo.

Titusova pluća su pre transplantacije primala tri i po do četiri puta više krvi nego što je trebalo. Pre nego što se srce donora pojavilo, dečak je bio u jako lošem stanju. Bio je siv, oči su mu poprimale žutu boju, organi u telu su počeli da otkazuju. Njegova majka rekla je da je morala na monitoru da proverava da li je još živ.

Već su strahovali da nade nema i 'da će ga Bog uzeti sebi', kada su dobili spasonosnu vest - nečija velika tuga za njih je postala najveća sreća. U samo sat vremena srce je izvađeno iz donora i došlo je do Titusa. Operacija je trajala četiri sata.

Posted by Rena Sickles on Tuesday, January 1, 2019