Zdrava muška beba rođena je 20. januara u kineskoj provinciji Šanaksi i ostavila je celu naciju u šoku kao prav beba koja je rođena iz transplantirane materice u toj zemlji. Veruje se da je ovo 14. tako rođena beba u svetu.

Dečak je rođen sa 2 kilograma i 48 centimetara i to carskim rezom nakon što je u materici proveo 39 nedelja. Doktori su se plašili da će njegov dalji rast u materici biti previše za majku.

Bebina majka Jang počela je da se priprema za trudnoću tako što su joj ubačeni zamrznuti embrioni u presađenu matericu koju je dobila u novembru 2015. godine sa 22 godine. Matericu joj je donirala majka jer joj je dijagnostikovan kongenitalni izostanak u materici.

Pre operacije, novopečena mlada u to vreme, podvrgnuta je operaciji kako bi se napravila 14 embriona uz pomoć reproduktivne tehnologije. Prošlog juna počela je sa pripremama za trudnoću i to tako što su joj ubačeni njeni smrznuti embrioni u matericu. Nakon 5 pokušaja, Jang je ostala u drugom stanju i rodila je zdravog dečaka.

Prema rečima profesora Čena Bilianga koji je bio glavni hirurg koji je izveo carski rez, transplatacija materice je još uvek veoma medicinski izazovna i u Kini i u ostatku sveta. U Kini, oko milion žena ne može da ostane u drugom stanju, a 30 do 50 hiljada beba se rađa sa kongenitalnim poremećajem koji pogađa ženski reproduktivni sistem.

Profesor Čen i njegov tim u Ksijing bolnici u ksijanu uspeli su da obave uspešno dve transplatacije materice i time učine Kinu jednom od pet najuspešnijih zemalja u ovoj operaciji, rame uz rame sa Saudijskom Arabijom, Turkosm, Svedskom i Amerikom.

China’s first baby born via transplanted womb is healthy A healthy baby boy was born on January 20 in Xi’an, northwest...

Posted by People's Daily, China on Wednesday, January 23, 2019

Prva transplantacija materice u Srbiji obavljena je u martu 2017. godine

Srpski lekari su napravili neverovatan poduhvat kad su u martu 2017. godine, na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, uradili presađivanje materice kod jednojajčanih bliznakinja.

Tada je cela Srbija bila dirnuta ovim emotivnim gestom - sestra koja već ima troje dece donirala je matericu svojoj sestri, koja je rođena bez ovog organa, da bi i ona mogla da se ostvari kao majka.

Lekari su uradili sjajan posao, a ovo je bila prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja, ne samo u Srbiji nego i u svetu!

Bliznakinja je uspela da ostane u drugom stanju, a nakon uspešne trudnoće rođen je dečak Lazar, težak 2.970 grama u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom, a mama i beba su nakon porođaja bile odlično. U timu lekara, između ostalih, našli su se i naši stručnjaci dr Milan Milenković, iz švedskog tima za transplantaciju materice, i profesor dr Miroslav Đorđević, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Divne vesti! <3><3><3 Bliznakinja="" kojoj="" je="" pre="" tačno="" godinu="" dana="" na="" Univerzitetskoj="" dečijoj="" klinici="" u="">

Posted by YuMama on Monday, March 26, 2018