Šakil O’ Nil ima ćerke Tahirah (22), Amirah (17) i Me'arah (12) i sinove Šarifa (18) i Šakira (15) i želi da ih nauči da novac, koji je on tokom karijere zaradio u ogromnim količinama, ne pada s neba.

Ilustrovao je to pričom o sinu Šarifu koji je na koledžu i koji je mlada košarkaška zvezda.

"On je divno dete, odličan u školi... Rekao sam mu da ukoliko bude imao sve petice, može da odabere automobil koji želi. Jednog dana me je nazvao i rekao: "'Tata, u prodavnici sam "Mercedes-Benza". Rekao sam mu da ću sve srediti i da dođe u moju kancelariju. Kad je stigao, rekao sam mu: "Sine, ako je neko bogat i ima novaca, to sam ja, ne mi. Možeš da biraš između ševroleta, forda i mustanga."

Čuveni košarkaš insistira da njegova deca budu obrazovana.

"Očekujem od njih da daju sve od sebe. Moj sin je jednom dobio dvojku, rekao mi je da nije mogao da pronađe informacije. Poludeo sam", rekao je kroz osmeh i dodao:

"Objasnio sam mu da ima Gugl, Bing. "Kako misliš ne možeš nešto da nađeš? Kada sam bio tvojih godina, morao sam da idem do komšije i kupim enciklopediju.''

Šakil je istakao da bi on danas, da može da vrati vreme, bio najbolji đak na svetu. Još bolje, Šakile? Pitamo se to jer je košarkaš 2012. doktorirao na Bari univerzitetu.

"Možeš da imaš sav novac ovog sveta, ali ako nemaš obrazovanje, ne možeš da se razvijaš. Nikada nisam želeo da budem poput 80 odsto sportista koji, kada prestanu da se profesionalno bave sportom, više nemaju ništa. Ne želim da budem deo statistike, pa sam učio, a to zahtevam i od svoje dece."