Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucionarni tretman vantelesne oplodnje - dve žene nosile u stomaku istu bebu

Ešli i Bils su obe želele da učestvuju u donošenju njihove bebe na svet i tako prve u istoriji postale dve majke koje su u stomaku nosile jednu bebu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ešli i Blis Kolter iz Mauntin Springsa u Teksasu, ispisale su istoriju tako što su obe nosile istu bebu u stomaku. One su išle na revolucionarni tretman vantelesne oplodnje, kako bi obe imale ulogu u donošenju njihove bebe na svet.

U junu ove godine, ove dve žene su dobile svog, kako kažu, savršenog sina Stetsona.

Ešli i Blis su se inače nadale da će jednog dana imati decu, a Blis je želela bebu koja je biološki njena, iako nije želela da bude trudna. Lezbijski parovi inače obično imaju decu pomoću donorske sperme, što podrazumeva da ju jedna od njih nosi u stomaku, a druga je usvaja.

Povezane vesti

Ipak, kod ove dve žene je bilo drugačije jer su obe želele da budu uključene u trudnoću.

Kod "tradicionalne" vantelesne oplodnje, embrion se stavlja u inkubator pre nego što se smesti u ženinu matericu. Uređaj se koristi kao kapsula u koju se smešta embrion, pomaže mu da se zagreje, ali i uklanja toksine i štetne gasove.

U ovom slučaju kao "inkubator" je bila jedna mama, odnosno, embrion je stavljen u nju dok se nije dovoljno kultivisao za dalji razvoj. Nakon toga su ga posebno dizajniranim kateterima kroz grlić materice stavili u matericu druge žene.

"Ovaj slučaj je veoma poseban jer je to prvi put da dve žene u stomaku nose istu bebu", kaže dr Keti Dudi.

Povezane vesti

Doktorka naglašava da je ovakva procedura jeftinija od tradicionalne vantelesne oplodnje, zbog toga što je vagina inkubator, pa to umanjuje jedan "korak" u laboratoriji.

U ovom konkretnom slučaju, procedura je koštala 8.500 dolara, što je dvostruko manje od cene koju plaćaju za vantelesnu oplodnju u Teksasu, gde jedan ciklus košta i do 20.000 dolara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica