Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplicitnije oblike seksualnog uznemiravanja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji.

Istraživanja Autonomnog ženskog centra (AŽC) kažu da je najčešći oblik seksualnog uznemiravanja koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji jeste zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje .

Prema rezultatima ovog istraživanja, gotovo 80 odsto mladih je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja.

"Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje", kaže Sanja Pavlović, iz AŽC-a.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput "lutko", "zlato", "cico" doživljava čak 8 od 10 devojaka. Slične neprimerene nadimke doživljava samo 1 od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića.

Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95 odsto mladih je navelo "neželjeno dodirivanje, priljubljivanje", 90 odsto "neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja", 84 odsto "slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje", 53 odsto "obraćanje neprimerenim nadimcima".

"Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci. Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo", dodaje Sanja Pavlović.

S obzirom na gore pomenute oblike koji opisuju seksualno uznemiravanje, ne gotovo da nema žene koja u svom ličnom iskustvu nije doživela seksualno uznemiravanje, makar i zviždanje.

Da i bi svako od vas rekao da je zviždanje jedan od oblika seksualnog uznemiravanja? 

Nekima od nas je možda nemoguće odrediti objektivno i nepristrasno koje je seksualno ponašanje ispravno, a koje ne, čini se da je dobar kriterijum za to da je nepoželjno seksualno ponašanje ono koje nas vređa, ugrožava dostojanstvo i čini da nam bude neprijatno. 

Postoje i oni koji svoje iskustvo nisu prijavili nadležnim organima, već razmenuju na forumima pod anonimnim imenima verovatno sa nekim razlogom.