Dezinfikovanje ruku je bolje od pranja sapunom, pokazalo je istraživanje sprovedeno u gradu Almeria u Španiji. U istraživanju je učestvovalo 911 dece, uzrasta do tri godine koji redovno borave u vrtićima, prenosi CNN.

U svrhu istraživanja su formirane tri grupe, jedna je koristila dezinfekciono sredstvo, druga sapun i vodu, a treća grupa je mogla da prati svoju uobičajenu rutinu pranja ruku.

U periodu od osam meseci, 911 dece je imalo 5.211 respiratornih infekcija zbog kojih su 5.186 dana odsustvovali iz vrtića.

Prva grupa koja je koristila dezinfekciono sredstvo je odsustvovala 3,25 odsto, grupa koja je koristila sapun i vodu 3,9 odsto, dok je treća grupa odsustvovala 4,2 odsto dana.

Korištenje sapuna i vode za pranje ruku povećava rizik od prehlade za 21 odsto te 31 odsto više verovatnoće da će dete morati da koristite antibiotike, navodi se u rezultatima istraživanja.

"Mislim da je ključna stvar u ovom istraživanju fokus na manju decu u vrtiću", rekao je doktor sa Instituta za poboljšavanje zdravlja Don Goldman. "Ovo dokazuje tvrdnju da je moguće smanjiti prehlade i viruse kod dece ukoliko se koristi dezinfekciono sredstvo."