Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čega se sve plaše školarci: Kako da dečije strahove prepoznate na vreme

Roditeljima je nekada teško da prihvate da će se dete plašiti raznih stvari tokom odrastanja. Međutim, najvažnije je da ih prepoznate na vreme kako biste izbegli buduće komplikacije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Strah je negativna emocija, kako za odrasle tako i za decu, a može biti izazvana spoljašnjim uticajima ili mislima koje nas muče. Kod osoba različitog uzrasta preovladavaju i različiti ustaljeni oblici straha, a u nastavku saznajte koji su to najčešći strahovi kod dece školskog uzrasta.

Neka istraživanja su pokazala kako čak 90 odsto dece između druge i četrnaeste godine razvije određene strahove, na primer od mraka, pauka, nepoznatih ljudi, a ako ti strahovi ne ometaju normalno svakodnevno funkcionisanje, nema razloga za brigu.

Povezane vesti

Dok kod male dece najčešće nailazimo na strahove od glasnih zvukova, velikih objekata, stranaca ili odvajanja od roditelja, predškolska deca se više plaše mraka, veštica, čudovišta i samoće, što je najčešće rezultat medijskih sadržaja koje gledaju.

Strahovi kod dece školskog uzrasta nešto se razlikuju od prethodno navedenih i postaju ozbiljnijeg karaktera. Starija deca se plaše neuspeha u školi, odbacivanja od strane vršnjaka, fizičkih povreda, problema sa zdravljem, te često i smrti.

Povezane vesti

Školska deca se ipak najviše plaše onog šta je tada njihova najveća životna preokupacija, škole. Tako se javljaju strah od učitelja, ispitivanja i ocenjivanja, javnog nastupa pred razredom, prelaska u drugi razred ili školu.

Ovaj strah roditelji mogu prepoznati kada se dete često pre odlaska u školu žali na bolove u stomaku, mučninu ili konstantno namerno kasni. Strahovi kod dece školskog uzrasta mogu itekako poremetiti njihovo normalno funkcionisanje, zato roditelji treba da se upoznaju sa njima i potraže pomoć ukoliko ih uoče.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica