Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje otkriva: Od koga deca nauče više reči?

Saznajte od koga će vaše dete naučiti više reči, ali i od koga će naslediti način govora.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bebe uče jezik i zvukove i pe nego što se rode, zahvaljujući mamama koje razgovaraju s njima dok su još u stomaku. Međutim, novo istraživanje je utvrdilo da reči ipak uče od očeva.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kini, otkrilo je kako i otac i majka utiču na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja.

Prema istraživanjima, novorođenče može da prepozna glasove koje je slušalo tokom trećeg tromesečja i naravno, preferira mamin glas više nego glas nepoznatih ljudi. I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate takođe igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora.

Autorka istraživanja Mengan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stiču od oca.

Istraživanje je pokazalo kako postoje snažna povezanost između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika.

Povezane vesti

I zato, drage tate - sva maženja izagrljaji sa bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežete sa svojim detetom i podstičite učenje. I nemojte zaboraviti na veliku vrednost vremena za igru - pesme i rime posebno sutiču na učenje. Uspore jezik i pomažu deci da čuju reči, rime i ritam što jasnije te na taj način pomažu u usvajanju jezika.

Ne smemo da zaboravimo da emocionalno uključene tate imaju srećniju decu, a širenje dečjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose detetovoj dobrobiti.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica