Iako se za STEM još uvek relativno inetresuje muška populacija, Matel želi to da promeni i da zainteresuje što veći broj devojčica za zanimanja budućnosti.

Šta je uopšte STEM i zašto je važan?

STEM obuhvata nauku, tehnologiju, inženjering i matematiku (odatle i engleska skraćenica STEM - od reči science, technology, engineering i mathematics), a upravo su to područja u kojima još uvek radi neuporedivo manje žena nego muškaraca. Na svetskom nivou to područije obuhvata tek 24 posto žena, a razvojem igračaka i knjiga koje slave naučnice, inženjerke, matematičarke, ali i sva druga zanimanja to bi se moglo promeniti.

Nema štikla i torbica, u prvom je planu robot

Ovo nije prvi put da je Matel predstavio Barbiku naučnicu (svi se sećamo astronautkinje Barbike, kao i doktorke), ali prvi put Barbika dolazi s potpuno drugačijim dodacima. Ovaj put to nisu torbice i haljine, nego robot, pa i prenosni računar uz koje devojčica može zamišljati kako da izgradi tehnologiju budućnosti.

Inženjerka Barbika dolazi u četiri verzije, i to kao pripadnica bele, afroameričke, azijatske i latinoameričke rase. Kako je ipak reč o igrački čiji je imidž važan, u Matelu su mislili na svaki detalj. Zato inženjerka ima kosu vezanu u rep kako je ne bi ometala u radu, nosi jednostavne pantalone i košulju od trapera, a na nogama ima udobne patike. Ipak, nije izostao poznati puni make-up na licu, čime se devojčicama verovatno želi da poruči da istovremeni mogu biti i lepe i pametne.

Osim toga, Matel je udružio svoje snage i s kompanijom Tynker, gaming-platformom koja deci pomaže da nauče kodiranje, kao i sa kompanijom Black Girls Code. Cilj je toga da se devojčicama priblže STEM zanimanja, a u pripremi je i radionica te e-knjiga o kodiranju.

Igračke devojčicama menjaju pogled na svet

Sve bi to itekako moglo da utiče na veću zainteresiranost djevojčica za navedeno zanimanje pa ujedno i da om pokaže da mogu biti baš sve što požele, pogotovo ako već iskazuju zanimanje za nauku i kodiranje. Naime, igračke s kojima se deca susreću imaju veliku ulogu u oblikovanju njihove slike sveta.

Kada devojčice čitaju priče u kojima prepoznaju sebe, kao što je to bio slučaj s fantastičnim "Pričama za laku noć za mlade buntovnice" ili čak kada se igraju lutkom koja je njihove rase, nalikuje im i bavi se poslom koji određenu devojčicu zanima, one se osećaju vidljivima u svetu.

Razvojna psihologija upozorava na bliske odnose deteta i njegove uže i šire okoline, a sve ono što dete doživljava uticaće će na njegov celokupni razvoj. U tzv. djetetov mikrokosmos ubrajaju se i igračke kojima se igra, a u slučaju najnovije Barbike, devojčica već od ranog detinjstva uči kako može biti sve što poželi i kako je podela na "muška i ženska" zanimanja potpuno promašen koncept.

I zato smo oduševljeni ovom Barbikom, koja se za sada može nabaviti preko online prodavnice kompanije Mattela za 13,99 američkih dolara.