Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečak otkrio neprocenljivo arheološko blago iz X veka: Srebro neustrašivog Vikinga

Luka Malašitšenko (13) i arheolog amater Rene Šoen su otkrili u Nemačkoj blago danskog kralja koji je prvi prihvatio i raširio hrišćansto, Heralda Modrozubog. Možda vam se čini da nikada niste čulu za ovog kralja, ali ono što niste ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Trinaestogodišnji dečak i jedan arheolog amater otkrili su u Nemačkoj važno blago koje je možda pripadalo legendarnom danskom kralju Haraldu Modrozubom koji je u 10. veku u svojoj zemlji raširio hrišćanstvo.

Arheolog iz hobija Rene Šoen i školarac Luka Malašitšenko detektorima za metal istraživali su u januaru područje jedne njive na severu ostrva Regena i nabasali, mislili su, na bezvredan komad aluminijuma.

Ali kad su ga malo pomnije pregledali shvatili su da u rukama imaju blistavi komad srebra, pišu nemački mediji.

O tome su obavijestili prave arheologe koji su nedavno počeli iskopavanja na području veličine 400 kvadratnih metara. Dosad su pronašli ogrlice, bisere, broševe, prstenje i 600 novčića, uključujući stotinjak koji potiču iz doba Modrozubog koji je vladao Danskom od otprilike 958. do 986. godine.

Arheolozi su pronašli i mali ritualni srebrni čekić posvećen kultu nordijskog boga Tora. Ali istovremene su sa kovanicama prožete hrišćanskim simbolima što svedoči o prelasku s nordijske mitologije na hrišćanstvo.

A trove of silver artifacts possibly linked to King Harald Bluetooth, who ruled Denmark, northern Germany, southern...

Posted by Archaeology Magazine on уторак 17. април 2018.

“Ova riznica je dosad najveće otkriće Haraldovih kovanica na području južnog Baltika i kao takvo je veoma važno”, kazao je novinarima arheolog Mihael Širen iz pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika i vođa iskapanja.

Najstarija kovanica je dirham iz Damaska koji potiče iz 714., a najmlađi je novčić iz 983. godine.

Ovaj poslednji ukazuje da je blago možda zakopano krajem 980-ih, u doba kada je Modrozubi boravio u Pomorju (Pomeraniji), gdje je i umro.

Harald Modrozubi ujedinio je Dansku. Taj viking je poznat i po tome što je okrenuo leđa tradicionalnoj nordijskoj religiji i prihvatio hršćanstvo. Iz Danske je morao pobeći u Pomorje kada ga je svrgnuo sin Sven.

Modrozubi je blago najverojatnije zakopao u bekstvu od Svena kao što je to učinio i s blagom s otoka Hidensea koje je pronađeno u 19. veku i koje se nedvosmisleno može pripisati dvoru poslednjeg vikinškog kralja.

Trajno nasleđe Haralda Modrozubog danas je u svim smartfonovima i laptopovima – bežična bluetooth tehnologija nazvana je po njemu. Simbol Bluetootha su dve rune s njegovim incijalima H.B.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica