Ministarstvo odbrane prihvatilo je inicijativu Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, i ustupiće Gradu tri svoja poslovna objekta koja će biti adaptirana u vrtiće. Reč je o prostoru u Zemunu i Novom Beogradu, ukupne površine oko 400 metara kvadratnih. Da bi ova ideja i praktično "zaživela", potrebna je saglasnost Vlade Srbije, kojoj će biti upućen zaključak na odobrenje.

Liste čekanja

Lista čekanja za upis u vrtiće značajno je smanjena. Tako je, prošle godine u ovo doba, na mesto u vrtiću čekalo blizu 10.000 mališana, a trenutno upis čeka oko 3.500. Cilj nadležnih je da se do kraja godine ukinu liste čekanja.

Prema rečima Gaka, Ministarstvo odbrane saglasno je da 112 metara kvadratnih na Novom Beogradu i dva poslovna prostora od 134 i 152 metra kvadratna u Zemunu, ustupi bez naknade na period do pet godina. On se zahvalio Ministarstvu odbrane na razumevanju na koje su predstavnici Grada naišli.

- Nakon zaključka Vlade radiće se projektni zadatak, kada ćemo znati kolika su ulaganja potrebna za adaptaciju i imati procenu kapaciteta ovih objekata - ističe Gak. - Jedno je ipak sasvim sigurno, dobićemo oko 400 metara kvadratnih prostora za decu, čija će adaptacija koštati znatno manje od gradnje novih objekata. Pritisak na predškolske ustanove u Beogradu svake godine je sve veći, a model adaptacije koji je započet prošle godine se odlično pokazao.

Gradski sekretar ističe da je posle adaptacije škola na Zvezdari i Starom gradu, kao i biblioteke u Ovči prošle godine, kada je dobijeno više od 200 novih mesta za mnogo manje novca nego što bi koštala izgradnja vrtića sličnog kapaciteta, počelo širenje ovog projekta na sve prostore gde je to moguće.

- Tako će se adaptirati deo prostorija Opštine Vračar, a sada su na tom spisku i tri vojna objekta - rekao je Gak. - Ovo je način da se lista čekanja za vrtiće u Beogradu postepeno smanjuje, ali i racionalno, domaćinski upravlja onim čime Republika i Grad već raspolažu, a trenutno se ne koristi.