Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno otkriće: Razvoj ekcema i alergija kod dece može da spreči jedna 'obična' namirnica

Samo jedna namirnica u ishrani beba može da smanji rizik od razvoja ekcema i alergija u starijem dobu, tvrde istraživači sa Novog Zelanda.

  Izvor: Foto: Profimedia

Vođa istraživačkog tima, doktor Džulijan Krejn, kaže da su rezultati studije, u kojoj je učestvovalo 390 majki iz Velingtona i Oklanda, zaista zapanjujući. 

"Ekcemi i alergije, kod dece koja su u prvoj godini života konzumirala jogurt, javljali su se u čak 70 odsto slučajeva manje od uobičajnog", istakao je on, dodajući da "što je konzumacija bila čašća, to su efekti bili bolji." 

Studiju, objavljena u časopisu Clinical and Experimental Allergy, sproveli su istraživači sa Univerziteta Otago iz Velingtona i Oklandskog univerziteta. 

Majke su anketirane o ishrani koju daju svojim bebama, koje su imale ekceme i bile pozitivne na testovima za određene alergije, piše Njuz Hab. 

Običan punomasni nezaslađeni jogurt inače je, još od ranije, bio preporučen od strane Svetske zdravstvene organizacije za ishranu beba starijih od šest meseci. 

Novozelandski naučnici veruju da rezultati do kojih su došli, mogu da pokažu još bolje efekte upotrebe jogurta u ishrani. 

Dokotor Krejn, međutim, ističe da, iako rezultati studije dokazuju da redovna konzumacija jogurta obezbeđuje bolju zaštitu, ostaje da se ispita koja vrsta jogurta je najbolja za tu namenu. 

Naučnici nisu sigruni ni da li se zaštitni efekat jogurta produžava i u ranom detinjstvu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica