Nedavno prikazana emisija na britanskom Kanalu 5 o nasilnoj i agresivnoj šestogodišnjoj devojčici koja tuče sve u porodici i njenoj očajnoj majci koja je zbog ponašanja ćerke morala da potraži pomoć dečjeg psihologa, podigla je veliku prašinu i izvan granica Velike Britanije.

Zbog toga što dete i njene agresivne ispade ne može da drži pod kontrolom dvadesetdevetogodišnja samohrana majka Lisa, odlučila je da traži pomoć stručnjaka.

Na emitovanim snimcima devojčica Demi majku udara i rukama i nogama, šamara je i čupa za kosu, gađa je raznim predmetima, koje posle razbacuje po kući. Lisa teško, često nikako ne može da je zaustvi kada je "uhvati napad ludila" koji se dešavaju svakodnevno.

Lisa živi sa svojim roditeljima, a njena majka, devojčicina baka, pedesetsedmogodišnja Šeron mora stalno da interveniše kako bi smirila situaciju, iako je i sama često meta Demine agresije.

Kako devojčica raste, a situacija postaje sve teža, Lisa je odlučila da se obrati za pomoć.

Dečiji psiholog Laverne Antrobus, posle samo jednog dana provedenog sa ovom porodicom, savetovala je majku da mora da ima više samopouzdanja, da bude čvršća i odlučnija u razgovoru sa njom kao i da bakino prisustvo jako buni devojčicu jer joj nije jasno ko vodi glavnu reč i koga treba da sluša.

Takođe, rekla joj je da pokuša da ponudi alternativu ćerki, da joj da nekoliko opcija ili neko objašnjenje umesto da dodatno izaziva njene ljutnje tako što joj samo kaže "Ne".

Potom je nekoliko dana kod njih kako bi shvatila šta je to okidač za Demino agresivno ponašanje. Pratila je ponašanje devojčice, ali i ljudi s kojima živi. Majka devojčice smatra da njena ćerka ima podvojenu ličnost.

"Ona može da bude apsolutno divna i da pokaže svoju ljubav na predivne načine, poljupcima, zagrljajima... Ali, to se može promeniti u sekundi", ispričala je majka.

U drugom trenutku devojčica toliko podivlja da majku vuče za kosu, šamara, udara, baca stvari po kući, vuče je po kući... Ako, na primer, ne dobije slatkiše pre spavanja, Demi totalno poludi i sav bes iskali na svojoj majci, koja to toleriše.

Lisa kaže da ne može da predvidi kada će se ponašanje njene ćerke preokrenuti.

Foto: Prinscreen

Psiholog je popričala i sa devojčicom, pitao ju je da li je svesna svog ponašanja. Bila je svesna.

"To je nevaljala Demi. Ona prođe kroz rupu u mojoj glavi i vuče mamu za kosu, grize je, grebe, udara, psuje. Ponekad bih želela da ubijem tu  nevaljalu Demi, ali ne postoji način je ubijete. Ona je užasna", rekla joj je devojčica.

Tokom snimanja, Demi je u više navrata nasrtala na Lisu. Psiholog joj je prigovorala i napominjala da je greška u tome što dopušta ćerki da se to desi.

"Radije bih da povredi mene nego sebe", rekla joj je Lisa i spomenula da je imala težak porođaj tokom kog su se ona i Demi borile za život. Takođe, majka je istakla da se ne seća prvih dana majčinstva i da zbog toga oseća krivicu.

"Često razmišljam o tome, da li ona možda misli da sam je ja odbijala od sebe kada se rodila i možda se zbog toga sada tako ponaša. Možda mi se sada na ovaj način vraća", ispričala je očajna majka.

Psiholog je predložio Lisi da počne da pokazuje svoja osećanja.

"Tvoja ćerka zna da imaš osećanja koje kriješ od svih. Ona te povređuje i ima ispade besa umesto tebe, zato što ti to ne možeš da pokažeš. Dok ti kriješ svoja osećanja i od sebe i od drugih, Demi zna da je njena majka prepuna emocija, ali ne zna kako da ih ispolji", objasnila joj je Laverne Antrobus, dečji psiholog.

U odnosu majke i ćerke došlo je do malih, pozitivnih pomaka. Lisa je postala samouverenija i čvršća u odnosu sa Demi, a baka se više ne meša unjihov odnos, baš kako joj je psiholog savetovala.

Posle šest nedelja Demino ponašanje se potpuno promenilo. Lisa je priznala da, iako Demi idalje ponekad izgubi strpljenje, ipak uspeva da je iskontroliše, a nasilje je prestalo.

Pogledajte ovu priču: