Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šansa za roditeljstvo: I žene koje su ušle u menopauzu će moći da zatrudne

Sa jednog američkog univerziteta stižu sjajne vesti za žene koje su rano ušle u menopauzu, a žele da se ostvare u majčinskoj ulozi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Američki naučnici sa Univerziteta August u Džordžiji otkrili su tretman koji poništava simptome rane menopauze što će omogućiti ženama koje se suočavaju sa ovim problemom da zatrudne.

Matične ćelije iz koštane srži ubrizgane su u jajnike 33 žene koje su ušle u ranu menopauzu i nakon šest meseci ponovo su počele da dobijaju menstruaciju. Ova terapija mogla bi da se koristi i kao zamena za hormonalnu terapiju.

"Preuranjeno otkazivanje jajnika (POF) je izazovno stanje zbog gubitka funkcije jajnika kod žena koje su mlađe od 40 godina. To je traumatična dijagnoza u ranom reproduktivnom životu koja dovodi do postmenstrualnih simptoma i neplodnosti. Kada ove pacijentkinje žele trudnoću, jedina opcija je da dobiju jajašca od donora, ali mnoge žene iz različitih religijskih, kulturoloških i etičkih razloga žele da koriste samo svoja jajašca", rekao je profesor Prosper Igboeli.

Povezane vesti

Nakon što su primile injekciju sa matičnim ćelijama, nivo estrogena je kod ovih žena porastao zbog čega su nakon šest meseci ponovo dobile menstruaciju. Sve ove žene sada pokušavaju da ostanu u drugom stanju.

Naučnici su poručili kako aktivno rade na izučavanja ove metode, a dodatni podaci biće objavljeni krajem ovog meseca.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica