Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanovnici najrazvijenijih država Evrope deci ne smeju da daju sledeća imena...

Osim da se dopada mami i tati, pogledajte kakva državna pravila važe za odabir imena u najrazvijenijim zemljama Evrope.

  Izvor: Foto: Profimedia

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da deci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smejati.

Francuzi, na primer ne dopuštaju imena zbog kojih bi deci drugi mogli da se rugaju. Službenik matične službe o svojoj sumnji obaveštava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka je li ime odgovarajuće ili ne.

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dete neće moći da se zove Nutella, Princ William ili Mini Cooper.

Povezane vesti

I Nemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Deca ne smiju nositi uniseks imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Matti, Osama bin Laden, Adolf Hitler. 

Sa zabranama koje se tiču dečjih imena ne zaostaju ni Švajcarci. Deci ne smeju davati pogrdna imena, devojčice ne smeju nositi muška imena, a dečaci ženska. Zabranjeno je decu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospela imena poput Pariz, Chanel i Juda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su na primer Metallica, Ikea i Superman.

U Danskoj su zabranjena imena poput: Ashleiy, Pluto, Jakobp... Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dečjih imena. Ako želite detetu da date ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dela Univerziteta u Kopenhagenu. Svake godine dobijaju zahteve za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica