Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki uspeh britanskih naučnika: Otkriven krvni test za utvrđivanje autizma u ranom uzrastu

Pomoću ovog testa autizam bi ubuduće mogao da se utvrdi mnogo ranije i to biološki, a ne samo na osnovu procene ponašanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nova studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Varvick, a koja je objavljena u časopisu Molecular Autism, pokazala je da postoji viši stepen oštećenja proteina kod dece koja imaju autizam.

Ovi testovi otvaraju mogućnost razvoja urinskog ili krvnog testa za otkrivanje autizma, što bi moglo da dovede do ranijeg otkrivanja autizma kod dece.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da treba biti oprezan jer je potrebno još mnogo raditi na potpunom razvoju ovog testa.

Povezane vesti

Autizam utiče na ponašanje, a naročito na društvenu interakciju, ali ga je teško uočiti kod beba pa se dijagnoza obično postavlja kada dete ima dve godine, a često i mnogo kasnije. Trenutno nema bioloških testova koji mogu otkriti ovo stanje, a dijagnozu utvrđuju lekari na osnovu procene ponašanja.

Za ovu studiju istraživači su ispitali hemijske razlike u krvi i urinu kod 38 autistične dece i 31 deteta koje nema ovaj poremećaj. Sva deca su bila u dobu između pet i dvanaest godina. Deca s autizmom imala su viši nivo oštećenih proteina, naročito u krvnoj plazmi. 

Doktorka Naila Rabani sa Univerziteta Varvick, koja je vodila istraživanje, rekla je za BBC kako bi ovi testovi uočavanjem markera mogli da omoguće lekarima da ranije postave dijagnozu autizma. Dodala je kako je njihov sledeći korak ponavljanje studije u drugim grupama.

"Imamo metodu, imamo sve, sada samo treba da je ponovimo. Volela bih da radimo sa mlađom decom, možda čak s decom u od dve ili jedne godine. Nakon toga bismo test potvrdili u većoj grupi. Tek tada će testovi biti spremni za skrining", rekla je Rabani.

Za BBC je rekla kako se nada da će ovi testovi otkriti određene faktore koji uzrokuju autizam i poboljšavaju dijagnozu.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica