Statistika pokazuje da je u poslednjih pet godina samo u Britaniji, 665 smrti beba povezano sa spavanjem sa roditeljima u krevetu.

Prošle nedelje u Velikoj Britaniji su umrle dve bebe, a stručnjaci kažu da je uzrok deljenje kreveta sa roditeljima.

Spavanje sa bebom u krevetu se povezuje sa sindromom iznenadne smrti, posebno ako roditelj pije alkohol ili puši, mada nije dokazana uzročna veza.

Gejl Džonson sa Kraljevskog koledža za akušere kaže da je ova statistika zabrinjavajuća.

"Žene i njihovi partneri treba da budu svesni rizika koje nosi spavanje sa bebom i treba da preduzmu korake da minimalizuju rizik".

On savetuje da ukoliko već odlučite da dete ipak spava sa vama, proverite da bebi ni u kom trenutku ne bude prekrivena glava, da pazite da se dete ne ugreje previše, da osigurate da ne može da padne sa kreveta, ali i da ne može da se zaglavi između kreveta i zida.

"Rizik je još veći ako roditelj sa bebom zaspi na sofi ili u fotelji, to je nešto što treba da izbegavate po svaku cenu", kaže Džonson.

Stručnjaci savetuju da beba spava u svom krevecu, ali barem prvih šest meseci u istoj sobi sa roditeljima.

Međutim, oko polovine majki spava sa bebama u krevetu u prvim mesecima, uglavnom zbog iscrpljenosti.

Ipak, oni naglašavaju da još veći rizik od deljenja kreveta sa bebom ima kada roditelj zaspi na sofi ili u fotelji sa bebom u rukama. Takođe dodaju da se ne zna tačno šta uzrokuje sindrom iznenadne smrti, ali da je spavanje sa bebom svakako prepoznato kao faktor rizika.