Nik i Vanesa Fišer su odlučili da Vanesa njihovog sina Eštona rodi kod kuće i izabrali su praksu poznatu kao "lotus birth" ili "lotus porođaj", što znači da nakon rođenja deteta nisu presekli pupčanu vrpcu.

"Lotus birth" podrazumeva zadražavanje pupčane vrpce i posteljice dok se ona prirodno ne odvoji od deteta što može da traje danima, a cilj je da beba dobije sve što joj je potrebno iz pupčanika. 

Na ideju su došli nakon Vanesinog istraživanja o krvi iz pupčanika. Otkrila je da mnoge majke odluče da se njihovim bebama nekoliko sati nakon rođenje ne preseca pupčana vrpca kako bi se osigurao potpuni placentalni prenos krvi u bebu, piše Independent

"Postepeno razdvajanje pupčane vrpce i posteljice izgleda više emocionalno obzirno prema bebi, a sve suprotno od toga bi moglo biti traumatično. Kada se pupčana vrpca prirodno odvoji i placenta završi svoj posao pružajući detetu hranjive materije, dete ima vremena za uspostavljanje veze s ocem", kazala je Vanesa. 

Posted by Nick Vanessa Fisher on Monday, January 22, 2018

Njen rođak je za Eštonovu posteljicu napravio i posebnu torbicu, a majka tvrdi da nema puno posla oko održavanja. Bilje koje koriste prilikom pranja posteljice, tvrdi Vanesa, neutralno miriše. 

Ova praksa je sve popularnija u posljednjih nekoliko godina, a mišljenja lekara su podeljena. 

"Posteljica je mrtvo tkivo i zbog toga krv u njoj može biti sklona razvoju bakterija, a eventualna infekcija se može proširiti na bebu", rekao je doktor Vilijam Švajcer iz Medicinskog centra Univerziteta Langone u Njujorku. 

Međutim, roditelji koji se odlučuju za "lotus birth" smatraju da se ljudi previše slepo drže ograničenja medicine i ne razmišljaju o alternativi. 

Nakon što se posteljica odvoji od bebe Nik i Vanesa planiraju da je zakopaju.

Lotus Birth. Day #4 Lotus birth (or umbilical nonseverance) is the practice of leaving the umbilical cord uncut after...

Posted by Nick Vanessa Fisher on Tuesday, January 23, 2018