Nakon nekoliko uspešnih transplantacija i porođaja u Švedskoj i u bolnici u Teksasu rođena je prva beba koja je rođena nakon što je majci urađena transplantacija materice, saopšteno je iz Univerzitetskog medicinskog centra Bejlor u Dalasu.

Bolnica nije otkrila mnogo detalja koji se tiču porođaja, čak ni datum. Pacijentkinja i njena porodica su želeli privatnost, kažu iz bolnice.

Đulijano Tesla, glavni istraživač kliničke studije o transplantaciji materica nazvao je ovaj porođaj "prekretnicom" i "prelepim momentom ljubavi i nade za majku kojoj je rečeno da neće nikada moći da nosi svoje dete", navodi se u izjavi.

Transplantacija je obavljena kao deo kliničke studije koja istražuje nove vrste lečenja neplodnosti za žene koje nemaju funkcionalnu matericu. To može da bude slučaj kada su žene rođene bez ovog organa, kojima je odstranjen ili više ne funkcioniše.

Stanje je neizlečivo, a zove se faktor neplodnosti materice, i pogađa pet procenata ženskog stanovništva u svetu.

Prva beba na svetu koja je rođena ovim putem, rođena je na univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj 2014. godine. Tridesetšestogodišnja žena se porodila, nakon što joj je materica presađena od šezdesetjednogodišnjakinje, sa kojom nije bila u srodstvu.

Od tada, u švedskoj bolnici je rođeno ukupno osam beba, koje su rodile majke sa presađenom matericom.

Prošle godine, istraživači u Bejloru obavili su prvu transplantaciju materice od živog donora, a nakon toga još tri.

Operacija nije bila uspešna za prve tri žene, kojima je organ posle uklonjen.

Klinika u Klivlendu obavila je prvu transplantaciju materice u SAD u februaru prošle godine, ali su nastale komplikacije i organ je uklonjen.

Kako funkcioniše transplantacija materice

Presađivanje materice sastoji se iz nekoliko koraka.

Žene koje su odabrane za istraživanje moraju biti zdrave, sa zdravim jajnicima. Pre operacije, pacijentu se obavlja in vitro oplodnja, da bi se uzele jajne ćelije iz jajnika, a zatim se oplodile.

Nakon toga, presađuje se materica.

Godinu dana nakon transplantacije, tim lekara proverava kako telo pacijenta reaguje na novi organ. Ukoliko sve prođe dobro, embrion se usađuje u presađenu matericu i pažljivo se prati stanje, sve do porođaja carskim rezom.

Presađen organ nije zamišljen kao stalan, zato što pacijenti moraju da uzimaju lekove protiv odbijanja organa. Nakon prve ili druge trudnoće, presađena materica se uklanja.