Iako postoji mnogo uzroka koji izazivaju postporođajnu depresiju, nedavno su objavljeni rezultati jednog zanimljivog istraživanja u kome je doveden u vezu mesec porođaja i razvoj postporođajne depresije. 

"Želeli smo da saznamo da li postoje neki elementi koji utiču na rizik od razvoja postnatalne depresije koji se mogu izbjeći kako bi se poboljšalo zdravlje žena nakon porođaja, i fizički i mentalno", istakao je glavni autor istraživanja dr Jie Zou, iz Bostona, a objavljeno je na portalu Mummypages.

Prema njihovim saznanjima, žene kojima je termin zima ili proleće imaju manje šanse da će patiti od postporođajne depresije, u odnosu na žene koje su se, ili će se poroditi na leto ili jesen.

Tim stručnjaka je analizirao medicinsku dokumentaciju više od 20.000 žena koje su se porodile između juna 2015. i avgusta 2017. godine, a čak 817 žena, odnosno 4,1 posto njih, patilo je od postporođajne depresije.

Dr Zou je sa svojim timom došao do zaključka da se to možda javlja zbog perioda babinja, odnosno činjenice da se žene porode, a ne izlaze iz kuće, iako je napolju predivno vreme. 

Ali nisu samo to mogući okidači. Navedeno je da prenesena trudnoća često znači i manji rizik od razvoja depresije, dok je epiduralna anestezija spomenuta kao još jedan mogući razlog razvoja simptoma.