Naime, neko ukrade sliku nečijeg deteta, ulepša ga u nekoj od aplikacija za obradu fotografija, a onda objavi kao da je reč o njegovom predivnom detetu. 

Razlog? Razlog je, verovali ili ne, veći broj lajkova.

Kako da prepoznate ove fotografije?

Deca na fotografijama imaju nestvarno predivne plave oči, kovrče kao iz filma, lepši ten i uopšteno sve ono što dete u originalu - nema. 

A post shared by Maya (@ohmy_maya_) on Feb 18, 2017 at 9:58am PST

A post shared by @chrysusbitch on Jul 28, 2017 at 12:32pm PDT

Na taj trend su već upozorile mnoge mame koje su primetile fotografiju svog deteta na nekoj društvenoj mreži, ali na tuđem profilu, pod drugim imenom i izmenjenim fizičkim karakteristikama. 

"Iskreno, pre smo se bojali da stavljamo fotografije dece zbog pedofila, a danas više ne postoji neko to je opasniji od nekog drugog. Čini se da su danas opasni svi, a najčešće baš oni koji uopše ne razmišljaju o opasnostima i sigurnostima. Oni to rade da bi skupljali lajkove.

A post shared by (@lilcocooo) on Jul 14, 2017 at 7:17am PDT

A post shared by @chrysusbitch on Aug 1, 2017 at 11:29am PDT

"Zar je to stvarno igra koju ćemo igrati? Sa fotografijama male dece? Tuđe dece? Dece koja uopše ne izgledaju kao ova na slici. Dece koja su prirodno toliko lepa i slatka da im uopše ne treba nikakva korekcija?", pita se mama čija se fotografija deteta, ona retuširana, pojavljuje svuda na društevnim mrežama, što majku užasno frustrira jer tome ne može da stane na put.

A post shared by @chrysusbitch on Jul 16, 2017 at 3:13pm PDT

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje