Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog čega kažemo da je dete 'pljunuto' otac ili majka?

Kada dete neverovatno podseća na svoje roditelje, često kažemo da je pljunuto otac, ili pljunuta majka. Da li znate zbog čega?

  Izvor: Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je ovaj izraz karakterističan za više jezika, postoji i nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Na primer, veruje se da engleski izraz istog značenja "spitting image" (eng. to spit – pljunuti) zapravo potiče od fraze "splitting image" (eng. to split – razdvojiti – kao podeljena slika, slika u ogledalu), piše sajt Jezikofil.

Međutim, slični izrazi postoje i u francuskom, npr. C’est le portrait craché de son père (On je pljunuta slika svog oca) ili u norveškom som snytt ut av nesen paa (kao izduvan iz nosa).

Moguće je da poreklo ovog izraza treba tražiti u mitologiji, pa neko podseća na roditelja kao da je bukvalno ispljunut iz njegovih usta, ili ispljunut iz njegovog tela ( kao što je npr. egipatski bog Atum stvorio bogove Šua – boga vazduha i Tefnut – boginju vlage i kiše, tako što ih je ispljunuo iz usta).

Povezane vesti

Stari narodi su videli čvrstu vezu između svojih tela i sveta koji ih okružuje.

Tako je u nordijskoj mitologiji biće po imenu Kvazir stvoreno od pljuvačke bogova. A nije ništa neobično ni pljunuti u šaku pre nego što se rukovanjem označi početak nekog dobrog posla – sve je to posledica verovanja u magijsku moć pljuvačke.

Da li ste vi pljunuti otac, ili pljunuta majka? 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica