Kejt Midlton i princ Vilijam očekuju svoje treće dete, a prilikom rođenja poštovaće se neke tradicije koje u kraljevskoj porodici postoje već vekovima.

Pogledajte o kojim pravilima je reč:

1.Porođaj kod kuće

Vekovima su se pripadnice britanske kraljevske porodice porađale kod kuće. Kraljica Elizabeta II rodila se u porodičnoj kući u Londonu, svoje sinove Čarlsa, Endrua i Edvarda rodila je u Bakingemskoj palati, dok je ćerku Anu rodila na jednom kraljevskom posedu Klerens.

Princeza Dajana prekinula je ovu tradiciju i svoje sinove Vilijama i Harija rodila u privatnom krilu bolnice Svete Marije, gde je i Kejt Midlton rodila princa Džordža i princezu Šarlot.

Međutim, prema pisanjim britasnkih medija, Kejt razmišlja o tome da se vrati tradiciji i treće dete rodi kod kuće.

2.Do rođenja princa Čarlsa očevi nisu smeli da prisustvuju porođaju

Prema vekovnom običaju, na porođaju su smele da budu prisutne samo žene, dok su muškarci čekali ispred.

3.Bake i dede koji nisu pripadali kraljevskoj porodici često su bili ignorisani

Međutim, u novi vreme to se promenilo, ali u prošlosti se deci iz kraljevskie porodice često branilo da imaju blizak odnos sa bakama i dedama ako nisu poticali iz neke plemićke pordice. 

4.Kraljevske bebe obično imaju tri ili četiri imena

Ovo pravilo se zadržalo do danas. Puno ime princa Džordža je Džordž Aleksandar Luis, a princeze Šarlot je Šarlot Elizabet Dajana. Puno ime princa Vilijama je Vilijam Artur Filip Luis. U imenima se obično kombiniju imena znamenitih monarha i rođaka. 

5.Kraljevske bebe nemaju prezime

Do početka dvadesetog veka kraljevske bebe uopšte nisu imale prezime. Umesto prezimena, pored imena im se stavljalo ime zemlje ili oblasti kojom su vladali.

Pročitajte i kojim imenom će princ Džordž biti predstavljen drugarima u školi: Sa ručicom u tatinoj, maleni Džordž jutros je stigao u školu (FOTO, VIDEO)

6.Kraljica je jedna od prvih osoba kojoj mora da bude javljeno da se dete rodilo

Prema protokolu, princ Vilijam nazvao je svoju baku sa kodiranog telefona nakon rođenja princa Džordža.

7.Očekuje se da i očevi idu na porodiljsko odsustvo

Princ Vilijam, pilot u Kraljevskoj vazduhoplovnoj jedinici, otišao je na neplaćeno porodiljsko odsustvo nakon rođenja oboje svoje dece. 

8. Pol deteta javnost, ali i roditelji, saznaju tek nakon rođenja

Navodno, i Kejt i Vilijam drže se ove tradicije.

9.Kraljevske bebe obično imaju oko šest kumova na krštenju

Međutim, članovi porodice, ni bliže ni dalje, ne mogu da budu izabrani za tu ulogu. Princ Džordž ima sedam, a princeza Šarlot pet kumova. Poslednjih osam generacija kraljevskih beba krstilo se u istoj haljinici, replici haljinice korišćene 1841. godine tokom vladavine kraljice Viktorije.

A čak 62 kraljevske bebe je na krštenju nosilo originalnu haljinicu. 

10.U posljednjih 58 godina u svakoj kraljevskoj porodici rođene su dve bebe

Kejt i Vilijam prvi su članovi iz kraljičine najbliže porodice koji će imati više od dvoje dece, posle same kraljice, koja je rodila četvoro.

U britasnoj kraljevskoj porodici postoje običaji koji su se održali vekovima, ali i oni koje su moderne princeze prekršile. Pogledajte kojih se to 10 pravila (ne)pridržavaju princeze...