Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superhrana za sve: Majčino mleko u namirnicama za bebe, decu i odrasle?

Zna se koliko je humano mleko važno za rast i razvoj beba, kao i jačanje njihovog crevnog sistema i imuniteta, a evo i zbog čega naučnici smatraju da bi majčino mleko bilo značajno i u ishrani odraslih.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Za novorođenčad i bebe, majčino mleko je blagotvorno. Iz njega dobijaju sve potrebne vitamine i minerale, ono štiti njihova creva i jača imunitet. Zbog svog moćnog sastava, biotehnološka kompanija Sugarlogix smatra da humano mleko može da postane namirnica budućnosti zbog jedne vrste šećera koji sadrži, a koja ne može da se nađe ni u jednoj drugoj namirnici, piše Reader's Digest

Povezane vesti

Zaposleni ove kompanije žele da proizvode taj tip šećera i za ishranu odraslih jer značajno poboljšava imunitet, rad creva, probavu pa čak i mentalno zdravlje. Ti šećeri zovu se oligosaharidi humanog mleka, a funkcionišu kao hrana za probiotike, odnosno dobre bakterije koje prirodno nastanjuju naša creva. 

Šećeri iz majčinog mleka mogu da pomognu u skladištenju bifidumbakterija u crevima, poznatih kao dobre bakterije. Kada ove bakterije nema u dovoljnom broju u organizmu može da se javi sindrom iritabilnog creva, a povezuje se i sa pojavom dijabetesa. 

"Kada uzimate probiotike, vi zapravo jedete same dobre bakterije. Jedete žive organizme. No budući da je reč upravo o živim organizmima, i njima treba dobar izvor hrane, a to su prebiotici. Verujemo da su organizmu potrebni oboje - i dobre bakterije i izvor hrane - kako bi se stvorilo zdravo okruženje u crevima", ispričao je dr Čejong Šin, jedan od osnivača Sugarlogix-a. 

Iako u humanom mleku ima više od 130 različitih vrsta šećera, njihova kompanija fokusira se samo na jednu vrstu - 2'-fukosilaktozu. Ovaj šećer dokazano poboljšava imunitet kod beba kada se koristi kao sastojak u formulama za bebe. 

Povezane vesti

Kompanija najprije planira da proizvodi ovaj šećer za formule adaptiranog mleka kako bi poboljšali imunitet bebama koje ne sisaju. 

Potom planiraju da ga proizvode i za odrasle, a dodavao bi se umesto šećera u namirnice koje su inače dobre za creva, poput recimo jogurta.

Povezane vesti

Ovaj šećer dobija se iz kvasca, fermentacijom.  

"Počinjemo sa pekarskim kvascem i radimo genetske promene kako bismo dobili specifičnu vrstu šećera iz humanog mleka. To je tehnologija koja nas razlikuje od svih drugih. Trenutno smo jedini koji znaju kako da proizvedemo humano mleko iz kvasca", objasnio je Šin.

Povezane vesti

No ovog šećera neće biti uskoro na policama jer ova startup kompanija tek traži investitore. 

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica