Nekoliko različitih istraživanja dokazalo je da je okruženje u kom odrastaju u velikoj meri povezano sa gojaznošću kod dece. Dakle može se zaključiti da su po tom pitanju najugroženija deca koja se hranom teše i ona koja imaju potpunu slobodu da jedu samo ono što žele - što je najčešće nezdrava hrana u kombinaciji sa celodnevnim igranjem igrica.

Ali, čak je i takva "sloboda" u manjoj meri krivac za gojaznost kod dece, a veći krivac je onaj stresni faktor koji kod dece podstiču strogi i nepravedni roditelji. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je to razlog gojaznosti kod čak trećine dece.

Jedno od istraživanja temelji se na podacima o 37.577 dece mlađe od 11 godina, tj. na upitnicima koje su njihovi roditelji ispunili, o načinu na koji ih odgajaju. Klasifikovane stilove vaspitanja naučnici su zatim uporedili sa indeksima telesne mase dece, a na osnovu rezultata naučnica Lisa Kakinami, sa Univerziteta Mek Gill u Montrealu je zaključila:

"Najmanju šansu za gojaznost imaju deca koja odrastaju u ravnoteži pravila i iskazivanja ljubavi, a najveću deca kojima je takva ravnoteža uskraćena".

Decu treba učiti i ohrabrivati od malena da jedu zdravu hranu, ali nikako ne treba koristiti tzv. "diktatorski pristup".

"Iako ova otkrića deluju iznenađujuće, lekcija koju moramo da naučimo je sledeća - deci treba dozvoliti da budu deo procesa koji dovodi do odluke kada je u pitanju hrana", dodao je dr David Haslam, predsednik Nacionalnog foruma za gojaznost.

Slične zaključke imali su i naučnici sa Bostonskog univerziteta gde su zaključili kako su stroge majke, pet puta češće imale gojazno dete koje je do početka školovanja već patilo od prevelike telesne težine.

Ali, čak ni one nisu same krive. Njihova deca imaju pet puta veće šanse da će biti gojazna, a dva puta češće to će doživeti i deca mama koje su popustljive i one koje namerno zanemaruju svoju decu.

Zaključak je da su fleksibilne mame, čvrste, ali pravedne ruke, one koje će na pravi način vaspitati dete i usaditi mu zdrave životne navike.

Ovo istraživanje, objavljeno je u američkom časopisu Pediatrics, a rađeno je na uzorku od 872 porodici.

"Da bi deca živela u zdravom okruženju i stekla zdrave navike, treba im omogućiti najbolji balans zdrave hrane, zdrave aktivnosti i zdravih emocija. Ako su deca prepuštena samo onom što ona žele, teško ćete ih naučiti šta je stvarno dobro za njih. Sa druge strane, ako ste prestrogi i nepravedni, očekujte da će dete patiti od stresa koji je neminovan u takvom okruženju, a utehu će tražiti u nekoj krajnosti". 

Naravno, ovo se ne odnosi na decu koja se goje zbog zdravstvenih problema.