Rezultati velikog istraživanja pokazali su da bi svaki treći roditelj u Srbiji bi ošamario svoje dete ako se "ponaša nepodnošljivo".

U istraživanju agencije Smart Plus Research je 33,9 odsto ispitanika, koji imaju decu, dalo pozitivan odgovor na pitanje "da li biste ikada ošamarili svoje dete ako se ponaša nepodnošljivo".

Svaki osmi bi bio spreman da udari i tuđe dete, u slučaju da ono prethodno udari njegovo dete - 11,8 odsto ispitanika koji, imaju decu, dalo je pozitivan odgovor, a 88,2 odsto negativan. 

Na pitanje da li bi verbalno ili fizički napali medicinske radnike, radnike na šalteru zbog toga što ih "ignorišu" ili nepravedno vraćaju zbog toga što im "fali jedan papir", ispitanici su većinom dali negativan odgovor (61,9 odsto), ali više od trećine (38,1 odsto) je spremno i za takav čin. 

Ispitivanje agencije Smart Plus Research je pokazalo i da je skoro polovina građana Srbije spremna da opsuje pred neznancima, njih 46,3 odsto, a da čak petini (19,3 odsto) nije problem da pljunu na ulicu na javnom mestu. 

Veliko istraživanje internet populacije na reprezentativnom uzorku (prema polu, godinama i regionu) je obuhvatilo 1.050 ispitanika iz cele Srbije starosti od 18 do 64 godine.