Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Analgetik' koji će se svideti mnogim trudnicama: Naučnici otkrili sladak, ali i efikasan način umanjivanja bola na porođaju

Opšteprihvaćeno je mišljenje da je porođaj jedno od fizički veoma bolnih iskustava, zbog čega su i dostupni načini ublažavanja bola poput epiduralne anestezije. Međutim, naučnici su pronašli i jedan neočekivan način umanjivanja ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Muškarci koji svoju suprugu drže za ruku tokom porođaja, mogu dosta da joj olakšaju bolove, pokazala je nauka.

Verovatno će ih posle toga boleti svaka koščica šake, ali valjda je to ništa u poređenju sa porođajnim bolovima.

U sprovedenoj studiji učestvovala su 22 para, a rezultati su pokazali da kada ženu na porođaju suprug saosećajno drži za ruku, rad njenog srca i respiratornih organa se "sinhronizuju", a bol se značajno umanjuje.

Povezane vesti

"Što partner pokazuje više empatije, to je jači efekat ovog ‘anagletika’", kaže vodeći autor studije Pavel Goldstajn, naučnik koji se bavi istraživanjem bola.

Inspiraciju za ovo svoje istraživanje, Goldstajn je pronašao u dolasku na svet svoje ćerkice koja sada ima četiri godine.

"Moja supruga je bila u bolovima, a ja sam razmišljao samo kako da joj pomognem. Ništa nisam mogao da uradim osim da je uhvatim za ruku i izgleda da je to pomoglo", kaže on.

"Onda sam to želeo da testiram u laboratoriji – može li neko zaista da umanji bol dodirom i, ako može, kako?".

Povezane vesti

Za potrebe svoje studije, Goldstajn je "regrutovao" 22 heteroseksualna para starosti između 23 i 32 godine, koji su u dugim vezama. Parovi su prošli kroz seriju testova koji su simulirali porođaj.

Ovaj naučnik se nada da će njegova studija utvrditi teoriju da dodir zaista može da umanji bol.

Drage dame, da li biste volele da vas partner drži za ruku na porođaju?

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica