Trudnice sa gripom, posebno ukoliko se groznica i temperatura jave u drugom tromesečju, pod većim su rizikom da njihova beba dobije autizam, pokazala su nova istraživanja.

Studija koju je objavila Škola za javno zdravlje Kolumbija Univerziteta u Njujorku obuhvatila je 95.754 deteta rođena između 1999. godine i 2009. Oko 15.700 dece rodile su majke koje su tokom trudnoće imale groznicu ili temperaturu. Unutar te grupe, istraživači su otkrili da 583 deteta imaju neki oblik autizma. 

Rizik da dete oboli od autizma veći je za 34 odsto kod majki koje imaju temperaturu i grip. Ukoliko do toga dođe u drugom tromesečju, rizik raste na 40 odsto. 

Kod dece majki koje su pile ibuprofen za vreme gripa nisu se javljali simptomi bolesti. Ipak, mali broj majki je koristio ovaj lek, pa istraživači nisu sa sigurnošću mogli da izvuku nikakve konkretne zaključke o efektu ibuprofena. 

"Naredna istraživanja biće fokusirana na identifikovanje i sprečavanje gripa i infekcija i reakcija kod trudnica koje bi mogle da dovedu do pojave autizma kod dece“, rekao je autor studije Ijan Lipkin. 

Povezanost gripa i autizma već je ranije zapažena, ali je ova studija opširnija od dosadašnjih istraživanja.