Još dok je bila u maminom stomaku, lekari su ustanovili da će se malena Zoe Laš iz Kalifornije roditi sa retkim obolnjem Osteogenesis imperfecta iliti bolešću krhkih kostiju, te su iz tog razloga njenoj mami Čelsi predložili da prekine trudnoću.

“Radili smo 4D ultrazvuk i na njemu su se jasno videli višestruki prelomi. Imala je slomljena rebra, a ručice i nožice su zasotajale šest nedelja u razvoju. Lekari su mislili da neće preživeti do rođenja”, kaže mama Čelsa koja je u dogovoru sa suprugom Kurtisom ipak odlučila da ne posluša doktore. Oni su doneli odluku zbog koje se nisu pokajali, a Zoe je na svet došla u oktobru 2010. godine.

Foto: Profimedia

Zoe je nakon rođenja ostala još nedelju dana u bolnici gde je bila podvrgnuta pamidronat tretmanu za jačanje kostiju. Ipak, uprkos tretmanu, njeni roditelji su morali da je drže veoma pažljivo, a menjanje pelena im je predstavljalo najviše izazova. Naime, kako se Zoe ne bi povredila, ovaj posao su obavljale tri osobe.

“Jedna je morala da joj podigne guzu, druga da skine pelenu, a treća da joj drži ručice jer bebe znaju da imaju iznenandne reflekse”, objasnio je tata.

Foto: Profimedia

Uprkos tome što je pre prvog rođendana imala više od 100 preloma i što će se sa svojim oboljenjem boriti celog života, lekari veruju da će Zoe, uz dobru negu, imati kvalitetan život kao bilo ko drugi. 

“Danas kada ima skoro sedam godina, sve je postalo puno lakše”, kaže Zoina mama i dodaje da je njena devojčica vrlo društvena, da voli da crta, kuva i igra se kao svi njeni vršnjaci, a najviše voli da provodi vreme sa trogodišnjim bratom Feliksom.